latinica  ћирилица
17/12/2018 |  12:00 ⇒ 12:01 | Autor: SRNA

Andrićgrad: Završen naučni skup "Gozba i književnost"

U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je završen trodnovni naučni skup "Gozba i književnost", koji je okupio eminentne profesore iz Republike Srpske i Srbije.
Andrićgrad - Aleksandra Vranješ - Foto: SRNA
Andrićgrad - Aleksandra VranješFoto: SRNA

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš istakla je da je tokom tri dana ovog naučnog skupa bilo više značajnih događaja.

"Imali smo priliku da čujemo predavanje Gideona Grajfa o Јasenovcu kao Aušvicu Balkana. Predavanje je bilo izuzetno potresno - kako po svojoj istinitosti, tako i po činjenici da sve to čujemo iz usta jednog stranog istraživača koji ima izuzetno precizne podatke i saopštava ih na vrlo potresan način", rekla je Vraneševa.

Ona je navela da je održana i promocija knjige Emira Kusturice "Šta mi ovo treba?", za koju je ocijenila da će imati burnu budućnost i veliki broj čitalaca i koja je, kao i prethodne Kusturičine knjige, vrlo provokativna, intrigantna, tačna i koja predviđa mnoge događaje.

Vraneševa je napomenula da je naučni skup "Gozba i književnost" u Andrićevom institutu privukao veliki broj Višegrađana.

"Značajan broj istraživača i nastavnika posvetio je pažnju ovoj temi i posmatrao gozbu u književnosti sa stanovišta vrednog, običajnog, tradicijskog, estetskog i filozofskog stanovišta, sklapajući na jednom mestu uvide u srpsku i u englesku književnost, te u starogrčku književnost i filozofiju", napomenula je Vraneševa.

Ona je podsjetila i da je održano predavanje akademika Ljubodraga Dimića o temi "Srpski 20. vijek".

"Andrićev institut i na kraju godine, u vreme kada se svi posvećujemo novogodišnjim radostima, vredno radi na naučnom i kulturnom uzdizanju naše javnosti", naglasila je Vraneševa.

Organizator naučnog skupa "Gozba i književnost" je Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta.