latinica  ћирилица
17/12/2018 |  13:50 | Autor: SRNA

Ugljevik: 40 godina rada površinskog kopa Bogutovo selo

Od početka eksploatisanja površinskog kopa u Bogutovom selu otkopano je više od 285 miliona metara kubnih čvrste otkrivke i preko 51 milion tona uglja, rekao je danas tehnički rukovodilac Rudnika "Ugljevik" Dimšo Milošević povodom obilježavanja slave rudara Svete velikomučenice Varvare i 40 godina od početka rada na ovom kopu.
Površinski kop Bogutovo selo, Ugljevik - Foto: Screenshot
Površinski kop Bogutovo selo, UgljevikFoto: Screenshot

"Površinski kop `Bogutivo selo` počeo je da se eksploatiše 1978. godine i danas obilježavamo 40 godina rada na njemu. Samo u ovoj godini otkopali smo 9,4 miliona kubika čvrste mase, što je u odnosu na plan 103 odsto i 2,75 miliona tona uglja, što je u odnosu plan 100 odsto", rekao je Milošević novinarima uz napomenu da je Rudnik imao i 90 dana loših vremenskih uslova.

On je dodao da je oprema nabavljana u kontinuitetu i ukupno broji 12 bagera, 40 damper kamiona, 12 buldožera i druge mehanizacije, te da je u ovoj godini izvršena i rekonstrukcija sistema za prečišćavanje i čišćenje uglja.

Izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj Rudnika Dragiša Vidaković istakao je da ovaj rudnik ima savremenu opremu i kvalitetno nadzorno tehničko osoblje što mu omogućava siguran i nesmetan rad u narednom periodu.

"Ove godine investiramo u servisni objekat, kao i već dvije godine unazad, i u planu je završetak sljedeće godine kada će Rudnik dobiti savremen servisni objekat koji će moći da zadovolji potrebe servisiranje rudarske mehanizacije i opreme", rekao je Vidaković.

On je naveo da su ove godine izgradili kasete za komercijalni ugalj, a investirali i u novu novu drobilicu.

Vidaković je rekao da je u planu i nabavka četiri nova damper kamiona čija vrijednost je 7,5 miliona KM, kao i transportera sa gumenom trakom vrijednosti 4,3 miliona KM.

"U planu su nabavke turnodozera vrijednosti 1,1 milion KM i jednog gredera vrijednosti 800.000 KM. Planiramo da u narednoj godini obezbijedimo, uz pomoć Vlade Republike Srpske i drugu mehanizaciju u vrijednosti do 13 miliona KM", rekao je Vidaković.

On je naveo da je proizvodnja ostvarena u planiranim okvirima i trenutno na depou ima više od 220.000 tona uglja, za nesmetan rad od 30 dana Termoelektrane "Ugljevik" i istakao da se ovaj rudnik svrstava u jedan od najboljih i najsavremenijih u regionu.

Vidaković je svim rudarima čestitao slavu Svetu velikomučenicu Varvaru, uz napomenu da u Rudniku trenutno radi 900 radnika, a da se danas, uz prigodne poklone u penziju ispraća njih 98.

Nakon posjete Rudniku rukovodstvo preduzeća Rudnik i termoelektrana "Ugljevik", rudari, zaposleni i gosti prisustvovali su tradicionalnom lomljenju slavskog kolača i na taj način skromno obilježavaju Svetu velikomučenicu Varvaru.