latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:18 ⇒ 16:25 | Autor: vecernjenovosti

U Sandžaku 1.000 vehabija "spavača" (FOTO)

Islamski ekstremisti u Srbiji trenutno miruju, a neki i dalje ratuju u Siriji. Svi su pod kontrolom lobija iz Beča i čekaju znak da krenu u akciju. U Siriji je dosad poginulo deset džihad ratnika iz ovih krajeva
Vehabije u BiH - Foto: RTRS
Vehabije u BiHFoto: RTRS

Nakon što je u Siriji poginula cijela porodica pripadnika ID - Novopazarca Rejhana Plojovića (supruga Emina sa dvoje dece), u Sandžaku je ponovo aktuelizovano pitanje koliko vehabija djeluje u ovom dijelu Srbije, koliko ih je na ratištima u Siriji, koliko ih je dosad poginulo, a koliko se vratilo?

Prema nezvaničnim informacijama iz bezbjednosnih službi, u cijelom Sandžaku, sa crnogorskim dijelom, deluje oko 1.000 pripadnika ove ekstremne islamske sekte, njih 50 do 70 ratuje u Siriji, desetak ih je poginulo, a jedan manji broj se vratio. Neki su se skrasili u centralnoj Srbiji i na Kosovu, neki u BiH, a dio u zemljama Evropske unije...

Trenutno "spavaju" i ne prave veće probleme, bezbjednjaci ističu da će se "spavači" aktivirati kada procjene "da je za to došao trenutak" ili dobiju nalog od svojih šefova u Maoči, Beču i Siriji.

Јedan dio vehabija tiho se povukao iz redova ekstremista i fanatika, obrijali su brade, produžili pantalone, vratili se svojim porodicama i sada se bave ozbiljnim poslovima.

Do prije desetak godina vehabije su bile svuda vidljive u Sandžaku. Ponašali su se ekstremno, pravile su nerede u džamijama, nasrtali na hodže, prijetili ubistvom muftiji Muameru Zukorliću, napadali djevojke koje nisu bile obučene po njihovim ekstremno islamskim nazorima...

Islamski ekstremisti iz Sandžaka, Rejhan Plojović i njegova supruga Emina su zaokruženi (Foto: novosti.rs)

Na planini Ninaji tada je otkriven njihov kamp sa puno oružja, a u kasnijem obračunu sa policijom ubijen je jedan od njihovih vođa Ismail Prentić, dok je drugi vođa Senad Ramović Becan ranjen, a potom osuđen na dugogodišnju robiju. Iza rešetaka se tada našlo nekoliko vehabijskih grupa sa dvadesetak najekstremnijih članova.

- Država im je pokazala zube i od tada oni mijenjaju ponašanje i način djelovanja, a neki shvataju da su krenuli na put bez povratka. Oni koji nisu htjeli ni mogli da se mijenjaju u Novom Pazaru su osnovali mesdžid (mesto za klanjanje) "Furkan", koji je dugo bio centar za vrbovanje i regrutovanje mladića iz cijelog Sandžaka za pripadnike Islamske države - ističe Novopazarac koji se u ovom gradu i Sandžaku dugo bavi vehabijama i vehabizmom.

Centrom "Furkan" rukovodio je Abid Podbićanin, nekadašnji imam u Velikoj Župi kod Prijepolja, koji je kasnije sa suprugom Nevzetom i djecom otputovao u Siriju. U Srbiji je u odsustvu osuđen na 11 godina zatvora. Njegov blizak saradnik, zadužen za prebacivanje pripadnika ID iz Turske u Siriju, bio je i pomenuti Rejhan Plojović, koji je prije nekoliko dana ostao bez supruge, dvoje svoje i dvoje usvojene dece. I on je u odsustvu osuđen na osam godina zatvora.

Novopazarske i sandžačke vehabije pod velikim su uticajem Tutinaca Nedžada Balkana, Adema Demirovića i Mirsada Omerovića, koji žive i djeluju u Beču. Ova vehabijska trojka više puta je hapšena, FBI je Demirovića označio kao vrlo opasnog čoveka, a Mirsad Omerović, poznatiji kao Mića - Bodež, na direktnoj je vezi sa vođom Islamske države Bagdadijem.