latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:29 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

BiH i SAD opredijeljene za stabilnost u regionu

Na današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom državnog sekretara SAD DŽonom Salivenom konstatovano je da su odnosi BiH i SAD korektni i da je BiH uz partnerstvo sa SAD opredijeljena za izgradnju mira i stabilnosti u regionu.
Predsjedništvo sa Salivenom - Foto: SRNA
Predsjedništvo sa SalivenomFoto: SRNA

SRNA saznaje da su članovi Predsjedništva BiH saslušali sa pažnjom poruke zamjenika državnog sekretara SAD.

Dodik mu je prenio da unutar BiH postoji neka vrsta konsenzusa za ulazak BiH u Evropsku uniju, ali ne i za NATO.

On je upoznao Salivena da je Narodna supština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, kako SRNA saznaje, u tom kontekstu naglasio je da je nedavnim formiranjem takozvane vojske Kosova direktno srušen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilnosti.

- Mi smo za mir i stabilnost - rekao je Dodik, naglašavajući "da bi BiH trebalo prepustiti lokalnim političkim akterima i ukinuti međunarodni intervencionizam", što se vjerovatno odnosilo prije svega na visokog predstavnika u BiH koji, prema mnogima, igra destabilizujuću ulogu u BiH.

SRNA saznaje da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije saglasio sa stavom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koga je iznio sa sastanku sa Salivenom, o pojačanom uticaju Rusije i njenih obavještajnih službi u BiH.

Dodik je rekao da je istina da ima drugih zemalja koje imaju veći uticaj unutar BiH od Rusije.

On se, saznaje SRNA, nije saglasio ni sa ocjenom bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika DŽaferovića o "genocidu nad Bošnjacima u BiH", dodajući da je istina da je jedino ostao neprocesuiran zločin nad Srbima.

Povezane vijesti:

Dodik: Podrška putu u EU, nema konsenzusa o NATO

Saliven: Politički lideri da pokažu hrabrost i prihvate kompromise