latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:43 ⇒ 17:50 | Autor: SRNA

Odbor Sindikata lokalne samouprave: Formiran tim za pregovore sa Vladom

Republički odbor Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi formirao je danas tim koji će pregovarati sa Vladom Republike Srpske u vezi sa zahtjevima Sindikata za jačanje, unapređenje i zaštitu radničkih prava, rekao je predsjednik tog sindikata Branko Zelenović.

Zelenović je rekao da je akcenat stavljen na zakon o lokalnoj samoupravi, kako sljedeće godine ne bi bilo otpuštanja zaposlenih u lokalnim zajednicama.

- Moramo zamijeniti član koji se odnosi na to da tri zaposlena lokalne uprave idu na 1.000 stanovnika - izjavio je Zelenović.

On je naveo da se zahtjevi odnose i na Zakon o državnim službenicima i namještenicima Srpske, kao i na Zakon o platama zaposlenih u organima uprave i javnih službi Srpske.

- Naši zahtjevi odnose se i na povećanje cijene rada i nadamo se da će Vlada imati sluha za njih i izaći nam u susret sljedeće godine da ih ispuni - rekao je Zelenović.

Predstavnik Sindikalne organizacije Gradske uprave Banjaluka Dragana Macan izrazila je zadovoljstvo jer je formiran pregovarački tim, koji je sastavljen od ljudi iz struke.

- Očekujemo da ćemo na ovaj način poboljšati rad zaposlenih u lokalnim upravama, a akcenat nam je na izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, izmjenama Zakona o platama i posebni kolektivni ugovor - rekla je Macanova.

Ona je upozorila da bi velike probleme napravilo usvajanje člana Zakona koji govori da se tri radnika lokalne uprave raspoređuje na 1.000 stanovnika, te da to ne odgovara nijednoj lokalnoj upravi u Srpskoj.

Predsjednik Sindikalne organizacije Službe za zajedničke poslove u Vladi Republike Srpske Dragan Čovičković naveo je da je potrebno riješiti i kolizije zakona jer nisu usklađeni jedni sa drugima, kako ne bi došlo do situacije da poslodavac primjenjuje zakone koji idu na štetu radnika.