latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:50 | Autor: SRNA

Dačić: Poštovati Rezoluciju 1244 i demilitarizovati Kosmet

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će zvanični Beograd na večerašnjoj vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN tražiti da se poštuje Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, koja predviđa demilitarizaciju svih vojnih formacija kosovskih Albanaca.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

On je rekao novinarima da očekuje da će u Njujorku biti saslušani svi argumenti zvaničnog Beograda koje će iznijeti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dačić je naglasio da je važno da se osudi potez Prištine koja je formirala takozvanu vojsku Kosova, te izrazio sumnju da će UN naložiti da ta formacija bude ukinuta, prenijeli su beogradski mediji.

"Mislim da će se to i desiti /osuda formiranja takozvane vojske/ na današnjoj sednici Saveta bezbednosti, ali imajući u vidu političke stavove pojedinih članica Saveta, teško je očekivati da će biti doneta odluka o ukidanju vojske /samoproglašenog/ Kosova", rekao je Dačić.

Upitan da li će Srbija zvanično zahtijevati od UN da naloži da se rasformira takozvana vojska Kosova, Dačić je naglasio da Srbija traži da se poštuje Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, prema kojoj je KFOR jedina oružana formacija na Kosovu i Metohiji.

"Јel` doneta neka nova rezolucija, nije, jel` može da se donese, ne može. Јel` može Rezolucija 1244 da se ukine, ne može. Da li UN poštuju svoj dokument? To je naš stav", rekao je Dačić.