latinica  ћирилица
17/12/2018 |  17:00 ⇒ 17:01 | Autor: Index.hr

Totenhem otvorio novu arenu

Engleski premijerligaš Totenhem u novi stadion uložio je 850 miliona funti, što ga čini jednim od najskupljih u Evropi, sa kapacitetom 61.599 mjesta

Nakon niza odgađanja, odugovlačenja i finansijskih problema Tottenhem je napokon završio svoj novi stadion.

"Totenhem Hotspur Stadium", kako mu zasad glasi puno ime, stajao je ukupno 850 miliona funti što ga čini jednim od najskupljih u Evropi, a uz Vembli je trenutno najveći stadion u Londonu.

Totenhem je nasumično odabrao 6.000 vlasnika godišnjih ulaznica koji su dobili priliku prvi vidjeti kako izgleda njegov novi dom. Navijači su mogli vidjeti svoja mjesta na tribinama, isprobati gastro ponudu na štandovima i prošetati oko cijelog stadiona.

Spursi su ljetos objavili da će prvu utakmicu na novom stadionu igrati 15. septembra, ali je useljavanje nekoliko puta odgađano zbog raznih problema. Јoš se ne zna kad će se klub odseliti s Vemblija, ali zna se da će 13. januara protiv Mančester junajteda i dalje biti na zamjenskom stadionu, a nove informacije o preseljenju očekuju se 7. januara.

Stadion može primiti 61.559 navijača, a južna tribina, napravljena po uzoru na Žuti zid u Dortmundu, može ugostiti čak 17.500 gledalaca.