latinica  ћирилица
17/12/2018 |  21:08 ⇒ 18/12/2018 | 10:11 | Autor: RTRS

Vučić u SB UN: Priština ugrozila sve Srbe; Rusija za povlačenje odluke (FOTO/VIDEO)

U Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održana je sjednica na zahtjev Srbije i Rusije povodom odluke Prištine o formiranju "vojske Kosova", na kojoj se obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je poručio ambasadorima da je uplašen za budućnost srpskog naroda na Kosmetu, ali i cijelog regiona. Pozvao je UN da preuzme veću ulogu u pregovaračkom procesu.
Vučić u SB UN, arhiv (Foto: Kabinet predsjednika Srbije) -
Vučić u SB UN, arhiv (Foto: Kabinet predsjednika Srbije)

23.15 - Završena sjednica Savjeta bezbjednosti.

Vučić u Savjetu bezbjednosti UN (Foto: AP Photo/Craig Ruttle)

23.10 - Pravo na repliku iskoristio je i predsjednik samoproglašenog Kosova koji je rekao "da se zna ko je bio žrtva a ko agresor". Tači je iznio brojke o albanskim žrtvama na Kosmetu, optužujući Srbiju za te zločine i navodeći da niko nije osuđen za to.

23.00 - Predsjednik Srbije je iskoristio pravo na repliku rekavši da nije čuo nikoga ko se pozvao na neki zakon ili pravilo koje bi opravdalo potez Prištine da formira vojsku. 

- Takav član ni u jednom relevantnom dokumentu ne postoji. Ahtisarijev plan nikada nije usvojen, to moram da naglasim i nijedna organizacija ga nikada nije usvojila - naveo je predsjednik Srbije u replici, nakon što su predstavnici zemalja članica SB UN završili izlaganja o formiranju "kosovske vojske".

Vučić je naveo i brojke koje dokazuju da nisu Srbi počinili etničko čišćenje, jer ih je nekada bilo 220.000 a sada ih je 106.000 i negirao tvrdnje britanske ambasadorke da se Srbija služila silom.

Aleksandar Vučić (Foto: Screenshot)

22.34 - Ambasador Kine pri UN Ma Žaohsu rekao je da ova država poštuje suverenitet i teritoijalni integritet Srbije i da rješenje problema treba tražiti u obostrano prihvatljivom sporazumu, uz poštovanje Rezolucije 1244.

 Ambasador Kine pri UN Ma Žaohsu (Foto: Screenshot)

Ambasador Kazahstana je rekao da svi unilateralni koraci mogu da podignu tenzije i ugroze stabilnost, iskazujući zabrinutosti zbog postupaka Prištine.

22.32 - Predstavnik SAD podržao je transformaciju KBS-a u vojsku, navodeći da je to u skladu sa Rezolucijom 1244. Rekao je da dijalog treba da bude prioritet i pozvao obje strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

22.22 - Ambasadori Holandije i Francuske su ponovili da podržavaju nezavisnost samoproglašenog Kosova. Pozvali su "obje strane" da nastave dijalog.

22.00 - Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da dijeli zabrinutost Srbije. On je poručio da odluka samoproglašenog Kosova da formira vojsku predstavlja flagrantno kršenje Rezolicije 1244 koja zahtijeva apsolutnu demilitarizaciju pokrajine.

- Pojava vojske na Kosovu prijeti ponavljanju oružanog konflikta u regionu. Evropa je "bezubo" reagovala na stvaranje "vojske Kosova", što je razočaravajuće - rekao je on i pozvao na hitno povlačenje odluke.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja (Foto: Screenshot)

21.50 - Tači je rekao da će "`vojnici Kosova` biti vojnici mira" i da Priština neće nikad odustati, kao i da će uvijek pozivati sve zajednice da učestvuju u radu "vojske Kosova".

21.36 - Na sjednici se obraća predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači. On je rekao da se "ništa vanredno nije dogodilo prošle nedjelje" na Kosmetu.

- Odluka o formiranju vojske je čak zakasnila pet godina i nije pogrešna odluka - rekao je Tači i dodao da su kasnili jer su "čekali dobru volju onih koji to nisu pokazali".

21.35 - Vučić je na kraju pozvao UN da preuzme veću ulogu u budućnosti u pregovaračkom procesu.

- Pozivamo UN da preuzme veću ulogu u budućnosti. Nemamo ništa protiv EU, ali nam je potrebna veća uloga UN u procesu. Naći ćemo način da se pobrinemo za sigurnost našeg naroda - zaključio je predsjednik Srbije.

On je na srpskom jeziku poručio građanima na Kosmetu da će Srbija uvijek biti uz njih.

21.34 - Govoreći o "kosovskoj vojsci", Vučić se pozvao na Rezoluciju 1244, objašnjavajući  kako ona predviđa razoružanje svih albanskih oružanih formacija i grupa, uključujući tzv. OVK.

- "Vojska Kosova" kao formulacija ne postoji čak ni u tzv. Ustavu Kosova, koji Srbija ne priznaje - naveo je on.

21.22 - Srbija je, prema Vučićevim riječima, uložila ogromne napore i trud kako bi održala i uspostavila mir i spokoj u cijelom regionu zapadnog Balkana.

- Učinili smo sve što smo mogli kako bi se suzdržali od provokacija Prištine - naveo je on.

Vučić je podsjetio da i dalje traje preogvarački proces koji je u nadležnosti EU.

- Poručili smo Prištini da nas ne gura u situacije koje smatramo provokacijama, jer Srbija poštuje Rezoluciju 1244. Molili smo ih da ne lobiraju za ulazak u međunarodne organizacije, ali su oni to svejedno radili, računajući na podršku SAD i drugih zemalja, i izgubili su u Interpolu, a onda su počeli da krive Srbiju. Kao da je trebalo da ih mi podržimo, kao da je to bila naša obaveza - rekao je srpski predsjednik.

21.20 - Vučić je poručio da je zabrinut i uplašen za budućnost, ne samo srpskog naroda i Srbije, već cjelokupne regije. Ne slaže se sa uobičajenim frazama da "obje strane treba nešto da učine", jer je Beograd sproveo sve što je dogovoreno.

21.15 - Počelo obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

21.10 - Zvaničnik UNMIKA Žan Pjer Lakroa predstavio je ambasadorima posljednje događaje na Kosovu i Metohiji, od glasanja u Interpolu do transformacije KBS-a u "vojsku Kosova".

Sjednici prisustvuje i predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači.

Predsjedavajući sjednicom je najavio razmatranje pisma od 14. decembra koje je predstavnik Srbije uputio Savjetu bezbjednosti UN u kojem se navode detalji odluke Prištine o podizanju taksi na uvoz robe iz centralne Srbije.

Srbija je u pismu navela da je posrijedi kršenje CEFTA sporazuma, rekao je predsjedavajući, čitajući pismo Srbije.

On je podsejtio i da je EU zahtijevala da vlasti u Prištini ukinu takse u najkraćem mogućem roku.

U pismu se navodi da je Priština u petak usvojila amandmane zakona koji omogućavaju formiranje tzv. vojske Kosova i da je u pitanju narušavanje Rezolucije SB UN 1244.

Povezane vijesti:

Vučić: Boriću se!

Vulin: Vučićeve argumente u Savjetu bezbjednosti niko neće moći da ospori

Dačić: Poštovati Rezoluciju 1244 i demilitarizovati Kosmet

Haradinaj odbio Brisel: Prošlo je to vrijeme

Čepurin: Zapad će pokušati da sakrije bahatost Prištine