latinica  ћирилица
18/12/2018 |  16:14 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Brčko: Vlada pomaže osnivanje manjih proizvodnih ili uslužnih preduzeća

Vlada u Brčkom je i ove godine izdvojila oko 600.000 KM za pomoć nezaposlenim koji imaju realne projekte o zasnivanju manjih proizvodnih ili uslužnih preduzeća. Obuka za pisanje projekata je u toku, a sredstva za pomoć naći će se na računima onih kojima projekti budu odobreni, najkasnije u martu naredne godine.

Adisa Ustajbrišić prisustvuje časovima obuke za pisanje biznis-plana, na kojima želi da razjasni neke nejasnoće.

Želi da nabavi mašine za pranje tepiha, ali 15.000 KM koje bi mogla da dobije kao pomoć od Vlade, kaže, niće biti dovoljno.

"Međutim, za ove mašine koje su automatizovane, potrebno je puno više sredstava. Ovo će biti samo jedan mali dio pomoći da bih uspjela ostavariti zacrtan plan, ostatak sredstava ću obezbijediti kreditnim i ličnim sredstvima", ističe Ustajbrišićeva.

Vlada je iz ovogodišnjeg budžeta za samozapošljavanje izdvojila 500.000  i odobrila 77.000 KM neutrošenih za iste namjene iz prethodnig perioda. Zavisno od djelatnosti, pojedinac može da dobije od 10 do 15.000 KM.

Dešava se da kanidati koji imaju dobar projekat odustanu, jer odobrena sredstva ni izbliza nisu dovoljna.

"Trenutno se odobrava maksimalan iznos od 15.000 KM, ukoliko nezapsolena osoba još nije otvorila svoju privatnu firmu, ako je tu firmu lice otvorilo od početka 2018. godine pa do datuma raspisivanja konkursa, taj maksimalalan iznos je 10.000 KM", rekao je Vlado Јevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta.

Komisija za odobravanje projekata sastavljena od dva vladina i jednog člana iz Biroa je, rigorozna, ističu u Zavodu za zapošljavanje. Kadidatov plan mora da bude usklađen sa tržišnim potrebama, i da bude jasno preciziran.

"Da članovi Komisije steknu uvid u sve to, i da im bude jasna slika da će kroz taj posao oni moći da obavljaju u narednom periodu neku svoju djelatnost i da ima zaposlene dodatne ljude", navodi Јevtić.

Pomoć će ovim sredstvima moći da dobije oko 60 kadidata, a Vlada očekuje da će bar njih 30 odsto nastaviti, nakon isteka ugovora od dvije godine, da proširuje svoju djelatnost zapošljavanjem novih ljudi, kao što je to bilo projektima odobrenim 2014. i 2015. godine.