latinica  ћирилица
18/12/2018 |  19:33 ⇒ 20:04 | Autor: Index.hr

Traže odgovornost policije i ostavku ministra zbog progona migranata (VIDEO)

Centar za mirovne studije Hrvatske podnio je krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca koji su na silu protjerivali migrante iz Hrvatske u BiH.

Nepoznati počinioci su u ovom slučaju policajci snimljeni dok su nasilno i ilegalno protjerivali migrante.

- Nakon brojnih svjedočanstava javnost je mogla vidjeti snimke postupanja hrvatske policije. One otkrivaju sistematsko kolektivno protjerivanje i prekoračenje ovlašćenja poput udaranja nogom, a upućuju i na moguću upotrebu oružja - rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Na tvrdnje policije da se ne radi o protjerivanju nego o odvraćanju ilegalnih migranata, ona je upozorila da policija vrlo široko tumači termin odvraćanja.

- Prvo su tvrdili da je to samo prisustvo policije na granici, a sada vidimo da se migrantima onemogućava traženje međunarodne zaštite i azila - rekla je.

Osim što su podnijeli krivičnu prijavu i od Državnog tužilaštva zatražili hitnu istragu, ovaj centar zahtijeva i ostvke ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, direktora policije Nikole Miline i načelnika uprave za granice Zorana Ničena, jer ih smatra direktno odgovornim za nezakonsko i nasilno postupanje policije.