latinica  ћирилица
19/12/2018 |  11:30 ⇒ 20/12/2018 | 08:21 | Autor: RTRS

Podrška usvajanju budžeta i programa ekonomskih reformi (FOTO)

Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske dao je punu podršku republičkom budžetu za 2019. godinu i programu ekonomskih reformi za naredne tri godine.

Na sjednici u Privrednoj komori Srpske izostala je saglasnost socijalnih partnera kada je riječ o iznosu najniže plate za narednu godinu.

500 maraka – to je iznos najniže plate koji traži Savez sindikata, jer, kategorični su, udio radnika u ostvarenoj dobiti poslodavaca mora biti prepoznat. Takav zahtjev smatraju skromnim, a stav poslodavaca da o najnižoj plati ne treba razgovarati jer je povećana ove godine, za sindikat je neprihvatljiv.

- Mi smo tražili, toliko o skromnosti radnika, da bude najmanje 500 maraka, a od poslodavaca smo dobili nijednu marku, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske istakao je da je zahtjev sindikata da bude 500 maraka najniža plata, za njih neprihvatljiv.

Međutim, Sindikat insistira da razgovori budu nastavljeni 26. decembra. Vlada još nije utvrdila prijedlog visine najniže plate, ministar Petar Đokić uvjerava da će ta zakonska obaveza Vlade biti ispunjena.

- Naprosto, mi se iz Vlade nismo danas mogli izjasniti na tu temu, dok ne budemo imali jasan statistički pokazatelj ove vrijednosti, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Sindikat i poslodavci, ipak, u jednom su saglasni – najvažniji dokumenti za naredni period, budžet i ekonomske reforme, uz jedno ali, imaju njihovu podršku.

Ekonomsko - socijalni savjet Srpske (Foto: RTRS)

- U globalnom smislu, budžet je prihvatljiv, izuzev stavke na lična primanja u bruto iznosu za radnike zaposlene u MUP-u, dodala je Mišićeva.

Poslodavci će za novoformirano ministarstvo privrede tražiti budžet veći od planiranih 4,4 miliona maraka. To je, ističu, neophodno zbog plana koji je premijer Radovan Višković iznio u ekspozeu da budu otvoreni razvojni centri.

- Za taj posao potrebna su sredstva, zbog čega ćemo amandmanski djelovati na budžet, naglasio je Trivić.

Sindikat i poslodavci saglasni su i da ne treba povećavati broj zaposlenih u administraciji. Ministar Petar Đokić ističe da u ministarsvtu koje je vodio nije bilo prekobrojnih radnika i da će tako biti i u budućnosti. Govoreći o restrukturisanju Elektroprivrede Srpske i mogućim otkazima, Đokić ističe da je još rano govoriti o tome.

- Tek predstoji rad na donošenju zakona o električnoj energiji. Tim aktom biće definisana i ta vrsta potrebe. Na tome će zajedno raditi predstavnici 'Elektroprivrede' i Vlade, smatra Đokić.

O nekim od pomenutih pitanja trebalo bi da bude riječi na sastanku predstavnika Sindikata i Vlade, koji bi, kako saznajemo, trebalo da bude održan sutra.

Ekonomsko - socijalni savjet Srpske (Foto: RTRS)