latinica  ћирилица
19/12/2018 |  15:49 | Autor: SRNA

Predmet "Đuro Matuzović i drugi": Svjedoci znali za stradanje članova porodice

U nastavku suđenja desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine danas su u Sudu BiH svjedoci Tužilaštva BiH ispričali da su saznali za stradanja članova svojih porodica tokom zarobljeništva.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Stojanka Stanković rekla je da je čula da je njen brat Stojan Kršić uhapšen u mjestu Јosipovac u Hrvatskoj dok se vraćao iz Njemačke, te da je, prema njenim saznanjima, prebačen u Brod, a potom u Odžak i Orašje.

Ona je navela da je u Brodu od Save Јeremića, koji je sa njenim bratom bio u logoru, saznala da joj brat nije živ, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

- Rekao mi je da ga ne tražim živog. Rekao je da su u Mahali razdvojeni stariji i mlađi... da su izvedeni na kopanje rovova i da je poginuo - rekla je Stankovićeva.

Ona je dodala da je jedan Bošnjak pričao da mu je bilo naređeno da baci tijelo njenog brata u Savu, ali da ga je on ipak zakopao. Na tom mjestu, kako je navela, pronašla je bratov krst, ali posmrtne ostatke nije do danas.

Branilac optuženog Matuzovića Vlado Adamović konstatovao je da svjedok u ranijem iskazu nije spominjala informacije od Јeremića, ali da jeste navodila druge priče o sudbini brata koje su se ispostavile kao netačne.

Na sugestiju da ona u stvari ne zna šta se dogodilo sa njenim bratom, Stankovićeva je rekla da ne zna.

Mira Ninković iz Novog Grada u opštini Odžak izjavila je da su zarobljenici bili odvedeni u školu u Odžaku, gdje su razdvojeni muškarci i žene.

Ona je navela da su žene puštene poslije tri dana i da više nikad nije vidjela supruga Ostoju.

Prema njenim riječima, suprugovo tijelo dovezeno je 28. oktobra 1992. godine, na jednu od razmjena, a čula je da je stradao na kopanju rovova u mjestu Vidovice, opština Orašje.

Mile Danilović iz Kotor Varoša rekao je da je njegov brat Blago živio u Rijeci, ali da je uhapšen i doveden u Brod, gdje je zatvoren.

On je naveo da je od hrvatskih vlasti dobio potvrdu da mu je brat preminuo 2. novembra 1992. godine, te da je obaviješten da je ekshumiran u mjestu Bukova Greda, opština Orašje.

Danilović je dodao da je čuo i pročitao u medijima da je njegov brat brutalno ubijen.

Brankica Bradašević iz Donje Dubice u opštini Odžak rekla je da je njen otac Marko Goranović nestao nakon što je otišao na borbenu liniju i da su se nadali da će biti razmijenjen, ali je njegovo tijelo dovezeno 7. novembra 1992.

Bradaševićeva je navela da je njen brat prilikom prepoznavanja oca vidio prostrelnu ranu u predjelu stomaka.

Za zločine počinjene u Orašju, uz Matuzovića, optuženi su Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća odbrane, te vojne i civilne policije u Orašju.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 16. januara.