latinica  ћирилица
22/12/2018 |  17:26 ⇒ 23/12/2018 | 02:02 | Autor: SRNA

Vučić: Zajednički memorijal da se ne bi izmišljale istine o Јasenovcu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da postoji zajednička ideja da Republika Srpska i Srbija na području Donje Gradine naprave najveći zajednički spomenik i memorijalni kompleks posvećen žrtvama koncentracionog logora Јasenovac, koji će spriječiti fabrikovanje činjenica i izmišljanje istine.
Aleksandar Vučić (Tanjug/Dimitrije Gol) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Tanjug/Dimitrije Gol)Foto: TANЈUG

On je nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom rekao da je zamišljeno da unutar tog memorijala budu video zapisi i dokumenti iz tog vremena kako bi djeca u Srbiji, Srpskoj, ali i u BiH znala šta se desilo u Јasenovcu.

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti da pruža podršku Republici Srpskoj, kao dijelu BiH, i dodao da će premijer Srbije Ana Brnabić o tome govoriti tokom sutrašnje posjete Banjaluci.

Predsjednik Srbije je istakao da auto-put Beograd-Bijeljina-Doboj-Banjaluka, te Beograd-Brčko-Tuzla-Sarajevo treba da bude završen zbog dobrobiti svih.

"Mi smo potpisali sve ugovore. Očekujemo da Republika Srpska taj svoj deo od 96 kilometara od granice do Doboja uradi, a istovremeno se nadamo da će Federacija BiH učiniti svoj deo posla, čime bismo povezali i Sarajevo sa Beogradom", rekao je Vučić.

On kaže da je veoma važno napraviti i drugi krak puta zbog ljudi koji žive u Raškoj oblasti, ali to ne zavisi od Srbije, već od odluka koje se donose u Sarajevu.

Vučić se zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na reagovanju povodom odluke Prištine da uvede takse na robu iz centralne Srbije i iz BiH.

On kaže da je racionalno i civilizacijsko reagovanje, iako nije dovelo do ukidanja taksi, uticalo na to da se čitava Evropa, Kina i Rusija usaglase da su ove odluke protivpravne i štetne za ukupnu regionalnu stabilnost.

Vučić je naveo da je Dodika upoznao sa situacijom na Kosmetu, da Srbiju očekuje mnogo izazova, kao i da je iza ove zemlje jedna od najuspješnijih godina po svim ekonomskim parametrima.

"Zamolio sam Dodika za podršku za ono što se dešava u našim odnosima sa Prištinom. Rekao sam mu šta je to što ćemo mi da učinimo, da ćemo da se borimo za mir, stabilnost i da će, ako bilo ko pokuša da učini pogrom i uništenje našeg naroda, Srbija umeti da ih zaštiti", poručio je Vučić.

NEMA POTREBE ZA DRUGIM PREGOVARAČIMA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u pregovore Beograda i Prištine nema potrebe uključivati dodatne pregovarače, jer je suština da se Beograd dogovori sa Albancima.

"Nema potrebe za dodatnim pregovaračima, jer je suština da se dogovorimo sa Albancima. Ne mogu da ga nametnu ni Amerikanci, ni Rusi, ni Evropljani, ni niko drugi", rekao je Vučić povodom prijedloga šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da se u pregovore uključi i Moskva, ukoliko se u taj proces u narednom periodu direktno uključi Amerika.

On je istakao da je bar 10 puta razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o Kosovu i Metohiji i da je za kompromisno rješenje imao njegovu podršku, a pitao ga je prvi put u Sočiju i pitaće ga ponovo u januaru, na sastanku u Beogradu.

"Naš cilj je da uspostavimo kompromis, a oni koji se brinu neka znaju da nismo ni blizu. Mi poštujemo šta kaže /predsjednik SAD Donald/ Tramp, Putin i EU, ali znam da dogovor sa Albancima nije ni blizu, jer znamo kako oni misle", zaključio je Vučić i dodao da su SAD, naravno, na strani Albanaca, jer su priznali Kosovo.

Predsjednik Srbije je na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom poručio da ne želi da bude donosilac loših vijesti, jer želi kompromis i ne želi da majke brinu da li će im djeca ići u rov kada napune 18 godina.

VUČIĆ: ZAHVALNOST DODIKU NA FER ODNOSU

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o negativnom uticaju Srbije na odnose u regionu i poručio da je zahvalan predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na fer odnosu prema njemu i Srbiji.

Vučić je upitao u čemu je Srbija nekoga povrijedila i da li je ona ili Crna Gora zabranila intelektualcima da uđu Srbiji.

"Kriminalcima smo zabranili, onima što se sada ubijaju po Beču, da uđu u Srbiju, a oni su zabranili ljudima koji drugačije misle. I opet smo mi krivi", rekao je Vučić i istakao da Srbija nema nikakav uticaj na Srpsku pravoslavnu crkvu, te ocijenio da je više on na meti Crkve nego Podgorica.

On je rekao da Beograd ima pristojne odnose sa Makedonijom i BiH, te dodao da se Srb

ija uvijek ponašala veoma fer i korektno prema BiH imajući u vidu antagonizam između vlasti Republike Srpske i centralnih vlasti.

Vučić je ocijenio da bi s druge strane BiH priznala nezavisnost Kosova i Metohije, da nije Milorada Dodika, ali i ušla u NATO, a da Srbija ne žali što nije na tom putu, već se time ponosi.

"Zahvalan sam Dodiku zato što je bio fer i uvek govorio: `Čekaj, pa nisam sa tim Vučićem uvek u ljubavi, ali Vučić je najviše pomogao Republici Srpskoj`. Kao što ja moram da kažem da je Dodik uvek imao apsolutno fer odnos prema Srbiji i isticao i ljubav i poštovanje prema Srbiji i srpskom rodu", rekao je Vučić.

On je ocijenio da u zemljama regiona, kada pominju mijenjanje granica, smatraju da to ne treba da se čini kako se ne bi uzeo "ni metar od nezavisnog Kosova, ali i zato što bi sutra moglo nekom drugom to da padne napamet".

"Mislim da ne treba ništa da se menja, sem da se postiže kompromis o Kosovu. Poštujem integritet BiH za razliku od 90 odsto u Srbiji koji bi mislili drugačije. To je uvek bila moja politika", rekao je Vučić.