latinica  ћирилица
22/12/2018 |  17:46 ⇒ 17:50 | Autor: SRNA

"Važno da BiH formira novu politiku odnosa sa Beogradom"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je važno da BiH ima najbolje moguće odnose sa Srbijom i da formira novu politiku odnosa sa Beogradom na svim poljima.
Sastanak Dodika i Vučića - Foto: RTRS
Sastanak Dodika i VučićaFoto: RTRS

Dodik je na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zahvalio na pomoći Republici Srpskoj, te dodao da je rado prihvatio da prenese poruku i svojim kolegama u Sarajevu da je Srbija spremna da pruži podršku i pomoć za neke infrastrukturne objekte u opštinama u Federaciji BiH, kao što je to činila u Drvaru.

On je istakao da Srpska i Srbija imaju veoma uspješnu saradnju i da su njihovi odnosi dobra prilika da i BiH "formira novu politiku dobrih odnosa sa Srbijom na svim poljima".

"Dobro sam razumio upravo takvu poruku Vučića, a sam ću se zalagati da to bude tako", istakao je Dodik.

On je naveo da je potrebna bliža saradnja i sa drugim zemljama u okruženju i da jedni druge moraju više uvažavati kako bi se u regionu obezbijedili stabilnost i mir, koje Srbija gradi.

Dodik je istakao da želi da se što prije implementiraju izborni rezultati na nivou BiH, ali da postoji zastoj, zbog bošnjačke strane, koja smatra da "treba ići polako".

On je rekao da je Vučića dodatno upoznao sa situacijom u BiH i obavijestio ga da su izborni rezultati u Srpskoj implementirani, dok u FBiH ništa nije urađeno.

"Imaćemo zastoj u konstituisanju organa na nivou i BiH", rekao je Dodik, te podsjetio da je juče istekao rok da Predsjedništvo imenuje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara i da se već vide opstrukcije na tom planu.

On je istakao da se Srbija pokazala kao stabilan partner BiH i to ne samo ekonomski, nego i u jačanju Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da je predsjednik Srbije, uvijek jasno i precizno više puta ponovio da poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet i činjenicu da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da podržava svaki dogovor unutar BiH.

"Što se tiče političkih prava u Republici Srpskoj i prava na samoopredjeljenje, koje međunarodni faktor dozvoljava drugim narodima, smatrajući da je to logično, logično je i da se i Srbima u Republici Srpskoj počne priznavati pravo na samoopredjeljenje, kao i na sjeveru Kosova", naveo je Dodik.

On je rekao da je zamolio Vučića da u nekim budućim političkim razgovorima pojača taj pristup, ne da bi se urušavao teritorijalni integritet BiH, nego zato što je to legalno i legitimno.

"To su teme koje će ostati dominantne i u vremenu koje dolazi", rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da BiH ostaje pri stavu da neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu i da će se poštovati dogovor Beograda i Prištine.

Osvrćući se odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, Dodik je rekao da BiH odbija tu necivilizacijsku odluku prištinskih vlasti, kojom se urušava regionalna bezbjednost i stvaraju neki novi presedani.

On je dodao da ni BiH, a ni Srbija nisu postupile recipročno i preduzele kontramjere prema Kosovu, smatrajući da je dovoljno da međunarodni faktor koji je stvorio garnituru u Prištini na njih utiče.

"Vidjećemo dokle će i kako to ići. Mi tražimo da se to pitanje što prije riješi", rekao je Dodik.

Što se tiče odnosa BiH i Srbije, Dodik je rekao da treba riješiti nekoliko pitanja u budućnosti, prije svega pitanje granice i nekih komunikacijskih dodira.

Dodik je rekao da se kroz istoriju može jasno locirati činjenica da je bilo malo putnih pravaca iz BiH prema Srbiji i da su mostovi na Drini bili puka slučajnost i građeni za lokalne potrebe.

"Danas je to promijenjeno i ja se tome radujem i došao sam da zahvalim i Vladi Srbije i Vučiću. Odnosi koje grade Srpska i Srbija najbolji su mogući do sada i to nije samo pitanje bratske ljubavi, nego i mnogih objekata koje gradimo, a jedan od prioriteta je spoj na Drini autoputne mreže koja dolazi iz Srpske", dodao je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska izgradila auto-put od Banjaluke do Doboja i da vjeruje da će do polovine naredne godine imati dogovor o izgradnji preostalih 96 kilometara od Doboja do Brčko distrikta i dalje do rijeke Drine i potpuno se komunikacijski povezati.

Dodik je rekao da mu je drago što je čuo zainteresovanost Srbije, predsjednika i Vlade Srbije da se napravi ta komunikacija, koja će zavisiti od lokalne vlasti, ali da je za Srpsku važno da se napravi spoj kod Višegrada i da se gradi brza cesta ili taj rang puta prema Istočnom Sarajevu, što znači i više novih mostova na Drini.

On je naveo da je nezadovoljan činjenicom da institucije BiH sporo rješavaju pitanje procedura, kao što je dozvola za izgradnju mosta u Bratuncu, te istakao da se to mora ubrzati i da je on preuzeo obavezu da će to staviti na dnevni red Predsjedništva i da će tražiti ubrzavanje rješavanja tih pitanja.

Govoreći o izgradnji memorijala u Donjoj Gradini, najvećem stratištu ustaškog logora Јasenovac, Dodik je istakao da je veoma važno što Srpska i Srbija ponovo imaju temu u vezi sa stradanjem srpskog naroda, jer postoje pokušaji devastiranja sjećanja i pokušaji da se to minimalizuje.

"Mi ne možemo da se vodimo politikom, kao što su pokušavali decenijama unazad, da to pitanje ne ističemo da ne provrijedimo one koji su počinili zločine prema našem narodu. Sada bi trebalo da se fokusiramo na izgradnju monumentalnog spomenika posveđenog stradanja Srba, prije svega u Јasenovcu", rekao je Dodik.

On je podsjetio na istraživanja da se sistem logora Јasenovac prostirao na 740 kilometara kvadratnih, a Aušvic samo na 40 kilometara kvadratnih, te da su metode ubijanja u Јasenovcu bile durgačije, jer dok su Nijemci bježali od toga da lično ubijaju, ustaše su ubile 750.000 ljudi u Јasenovcu.

"Mi ne smijemo biti neodgovorni prema generacijama koje dolaze. Prihvatio sam rado tu inicijativu i dajem podršku izgradnji spomenika na Gradini, koji će trajno ukazivati na to šta se desilo Srbima i da je Јasenovac najveći `mrtvi grad` Srba", rekao je Dodik.

On je naveo da se taj zločin desio u Drugom svjetskom ratu, da su ga počinile ustaše i da je to bila zvanična politika Nezavisne Države Hrvatske, kao i da se to pitanje ne smije zanemarivati.