latinica  ћирилица
25/12/2018 |  16:32 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Priveden Davor Dragičević zbog odbijanja policijskog poziva

U Banjaluci je jutros, nakon što je odbio da primi nalog za informativni razgovor, priveden Davor Dragičević. Privedeno je i nekoliko aktivista Grupe "Pravda za Davida" i opozicionih političara koji su na Trgu Krajine ometali rad policije.

Napadnut je i povrijeđen i jedan policajac.

Sve je počelo kad je Davor Dragičević ispred porodične kuće odbio da primi nalog za informativni razgovor o prijetnjama likvidacijom koje je uputio članovima porodice ministra policije Dragana Lukača. Nezvančno, od policije je počeo da bježi automobilom i kad se zaustavio na Trgu Krajine lišen je slobode. Nakon toga, pripadnici Specijalne policije blokirali su Trg Krajine.

Marija Markanović, portparolka Policijske uprave Banjaluka, izjavila je da je "lišenje slobode Dragičevića uslijedilo nakon što se nije odazvao na informativni razgovor jer je u skladu sa zakonom pozvan u službene prostorije radi ispitivanja na okolnosti djela za koje je osumnjičen".

Zbog ometanja službenih lica na Trgu je privedena i Davorova supruga Suzana, a potom, iz istog razloga, i nekolicina aktivista Grupe. U jednoj od intervencija napadnut je i povrijeđen policajac koji je zbog povreda glave prevezen u Klinički centar. Kako saznajemo, povrijeđeni policijski službenik je sin poginulog borca Vojske Republike Srpske.

"Policijski službenici preduzuimaju mjerev i radnje s ciljem utvrđivanja identiteta napadača, za kojeg se sumnja da pripada Grupi 'Pravda za Davida'. O svemu je obaviješteno i Okružno tužilaštvo", rekla je portparolka PU Banjaluka Marija Markanović.

Okupljenima na Trgu obratili su se funkcioneri PDP-a. Kad je poslanik Draško Stanivuković makazama presjekao policijsku traku, a policajci krenuli da ga privedu, ispred njih je stao predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Tada su obojica lišeni slobode.

Policija je demantovala informaciju da je Davoru Dragičeviću prilikom hapšenja slomljena ruka.

Dok je u Policijskoj upravi trajalo saslušanje privedenih, sa Trga Krajine su uklonjeni Davorov automobil, a potom i simboli Grupe "Pravda za Davida". Nekoliko časova po privođenju funkconeri PDP-a su sa potpisanom prekršajnom prijavom pušteni.

"Ovo što se dešava danas je užasan napad na narod, i na oca i majku kojima je ubijeno dijete. Umjesto da hapse ubice i nalogodavce, oni napadaju narod", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Kao što je najavio po izlasku iz zgrade policije, poslanik PDP-a Draško Stanivuković se ponovo zaputio na Trg Krajine gdje ga je policija još jednom lišila slobode. Nakon toga, zatražio je ljekarsku pomoć, a iz UKC-a je saopšteno da nema povreda. 

Aktivisti Grupe "Pravda za Davida" okupljanja su nastavili u Parku "Petar Kočić", ali su i tu lokaciju napustili nakon policijske intevrencije.

U sklopu akcije, inspektori su pretresli kuću Davora Dragičevića. Njegov advokat Ifet Feraget potvrdio je da policija postupa po nalogu Okružnog javnog tužilaštva. Feraget kaže da ima saznanja da će Tužilaštvo za Davora Dragičevića, po isteku 24-oro časovnog zadržavanja, zatražiti pritvor od 30 dana.