latinica  ћирилица
27/12/2018 |  14:38 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

"Kustendorf" OD 11. do 16. januara

Na 12. Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf", koji će od 11. do 16. januara biti održan u Drvengradu na Mokroj Gori, za nagrade će se takmičiti 21 film, a jedan od gostiju biće američki glumac Met Dilan.

U takmičarskom programu učestvovaće 21 film domaćih i stranih autora, koji su odlukom žirija izabrani od ukupno 718 ostvarenja pristiglih na konkurs, a nadmetaće se za festivalske nagrade "zlatno", "srebrno" i "bronzano" jaje, rečeno je konferenciji za novinare u Beogradu povodom "Kustendorfa".

"Kustendorf" će, kao i prethodnih godina, ugostiti i proslavljene autore, glumce i muzičare, ali i brojne mlade filmske autore i studente svjetskih filmskih škola, te druge eminentne goste iz svijeta filma i muzike.

Proslavljeni filmski režiser i osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica rekao je da će se takmičiti filmovi mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Frncuske, Njemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske, te sa Filipina.

Prema njegovim riječima, takmičarski program činiće 15 igranih, tri dokumentarna, dva animirana i jedan eksperimentalni kratkometražni film.

Kusturica je rekao da će međunarodni žiri činiti ruska glumica Dijana Požarskaja, izdavač i pisac srpskog porijekla koji piše na francuskom jeziku Slobodan Despot i francuski režiser dokumentarnih filmova Tankred Ramon.

On je najavio da će na otvaranju "Kustendorfa", u okviru programa "Savremene tendecije" biti prikazan njegov film "Pepe, jedan uzvišen život", posvećen Hozeu Muhiki.

Kusturica je naveo da će drugog dana Festivala biti prikazan film italijanske rediteljke Aliče Rorvaće "Srećan kao Lazaro", a o kome će, u okviru radionice govoriti glumci Adrijano Tardiolo, Serđi Lopez i Luka Čikovani.

Prema njegovim riječima, trećeg dana biće prikazani filmovi "Bliski neprijatelji" i "Nježna ravnodušnost" koje će predstaviti reditelji David Oelhofen i Adilhan Јeržanov, dok će četvrtog dana Marčelo Font predstaviti film "Dogmen" reditelja Matea Garonea.

On je rekao da će film Vima Vendersa "Papa Franja: Čovjek od riječi" biti prikazan petog dana "Kustendorfa", dok će posljednjeg festivalskog dana braća Damijano i Fabio Dinoćenco govoriti o svom filmu "Dječaci plaču".

"U okviru programa `Retrospektiva velikana` biće prikazan film `Dragstor kauboj` Gasa van Santa, a gost Festivala biće i glumac Met Dilan", rekao je Kusturica i dodao da će gosti "Kustendorfa" biti i Slavko Štimac i Serđi Lopez.

Prema njegovim riječima, u okviru te programske cjeline biće održane i projekcije filmova Miloša Formana "Svlačenje" i Bernarda Bertolučija "Dvadeseti vijek".

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je da je "Kustendorf" jedan od najznačajnijih kulturnih događaja tokom kalendarske godine u Srbiji.

"`Kustendorof` je festival, manifestacija, mada su to gabariti ograničenog dometa... To je, recimo, tektonski događaj u oblasti kulture koji je značajan za Srbiju, za region, za Evropu i slobodno mogu da kažem, a da ne zvuči pretenciozno - značajan za ceo svet", ocijenio je Vukosavljević.

U okviru pratećeg programa, između ostalog, biće predstavljen film rediteljke Aline Skšeševske "Djevojke u igri" dok će, u Andrićgradu biti otvorena izložba slika i mozaika akademskog slikara Bisenije Tereščenko.

"Kustendorf" će svake večeri nakon projekcija i radionica upotpunjavati koncerti muzičkih grupa, pa će gosti uživati u nastupima "Orkestra narodne muzike braće Advahov Valeriju" i sastava "Kaskaval i Kristi Traktor" iz Moldavije.

Nastupiće i italijanski muzičar Vinicije Kaposela, holandsko-srpski ansambal "Јovan Pavlović i Marko Marković bras bend", grupa "Kal" iz Srbije i vokalno-instrumentalni sastav "Bilja Krstić i Bistrik orkestar".

"Kustendorf" se održava u organizaciji "Rasta internacional" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.