latinica  ћирилица
27/12/2018 |  17:37 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Komšić i DŽaferović uslovili imenovanje Tegeltije integracijom BiH u NATO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nema ništa od ulaska BiH u NATO jer Republika Srpska ima Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Njegove kolege, Šefik DŽaferović i Željko Komšić, odlučili su da nastavkom intergacija BiH u ovu vojnu alijansu uslove imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Akteulni Savjet ministara u tehničkom mandatu danas je prolongirao razmatranje Prijedloga tzv. godišnjeg plana za 10. januara naredne godine.

Eventualno članstvo u NATO-u potpuno je podijelilo društvo u BiH. Tročlano Predsjedništvo zastupa različite stavove. Hrvatski i bošnjački član idu toliko daleko da podršku imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara Savjeta ministara uslovljavaju nastavkom NATO-puta i ne obaziru se što krše zakone i rokove. Srpski član im odgovara da nema ništa od članstva u vojnoj alijansi koja je bacala bombe na srpski narod.

"Nema ništa od ulaska BiH u NATO i to se zna. Mogu oni da pričaju šta hoće, u ovom trenutku Republika Srpska ima rezoluciju o vojnoj neutralnosti koje se pridržavaju njeni predstavnici u zajedničkim institucijama", naglasio je Dodik.

Šefik DŽaferović i Željko Komšić demaskirali su svoje prave namjere. Ne žele na mjestu predsjedavajućeg Savjeta ministara Srbina koji bi, vođen zvaničnim stavom Srpske, temu o članstvu u NATO ostavio po strani.

"Mislim da je iluzorno očekivati da mi, kao Predsjedništvo koje iza svojih leđa ima odluku o NATO putu BiH i Akcioni plan za članstvo, damo mandat osobi koja će unaprijed reći da neće to da realizuje", istakao je Željko Komšić.

Pošto je jasno da kroz Predsjedništvo ne može proći priča o NATO članstvu, pokušava se kroz mandat odlazećeg Savjeta ministara progurati usvajanje tzv. Godišnjeg nacionalnog plana koji bi BiH doveo korak bliže do Sjevernoatlanske alijanse.

Srpski ministri danas su to privremeno spriječili. Zatražili su skidanje tog dokumenta s dnevnog reda sjednice, ali zbog protivljenja predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića uspjeli su samo isposlovati prolongiranje rasprave za narednu godinu. Ministar inostranih poslova Igor Crnadak ističe da danas o tome nije vođena velika rasprava i da je sve prolongirano za 10. januar. 

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti je mišljenja da je ovo veoma važno političko pitanje o kojem bi trebalo da se izjasni novi saziv Savjeta ministara pošto su trenutni ministri u tehničkom mandatu.

I ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov smatra da "guranje" BiH u NATO predstavlja, ne samo miješanje u unutrašnje stvari, već da krši i dejtonske principe ravnopravnosti tri naroda u donošenju spoljnopolitičkih odluka, budući da u BiH ne postoji konsenzus o tom pitanju odnosno saglasnost Republike Srpske.