latinica  ћирилица
31/12/2018 |  18:36 ⇒ 01/01/2019 | 09:17 | Autor: RTRS

Zbog bezbjednosti građana, otkazani svi novogodišnji koncerti u Banjaluci

Zbog sinoćnjih incidenata u Banjaluci, Gradska uprava otkazala je doček Nove godine na otvorenom. Tako su Banjalučani i turisti ostali uskraćeni za tradicionalne koncerte. Razloga za zadovoljstvo nemaju ni zaposleni u uslužnoj djelatnosti.

Prvi put od rata, Banjaluka će, u novogodišnjoj noći biti nijema.Sve manifestacije - za djecu i odrasle, otkazane su. Razlog za to je, kaže gradonačelnik Igor Radojičić, bezbjednost učesnika, turista i građana.

"Neka tu tišinu shvate oni koji treba da riješe slučaj Dragičević. Neka tu tišinu shvate organi vlasti koji čine ili ne čine šta treba. Neka tu tišinu shvate Banjalučani i razmisle da nam treba lijep i dobar grad da u njemu živimo i da možemo zajedno da radimo", rekao je Radojičić.

Gradska uprava, ističe Radojičić, u proteklih devet mjeseci imala je razumijevanja za okupljanja grupe Pravda za Davida. Kategoričan je - slučaj Dragičević treba riješiti, ali ne nasiljem koje, dodaje, šteti građanima i Banjaluci.

"Pitajte ulične prodavce koji prodaju kokice, da li su sinoć donijeli kući svojih pet maraka zarade. Pitajte ugostitelje i hotelijere da li im otkazuju turisti i kako će oni zaraditi svoje plate. Pitajte trgovce i taksiste da li će moći nešto da zarade tokom novogodišnjih praznika", kaže Radojičić.

Taksisti su u protekloj, za Banjaluku teškoj noći, zabilježili manji promet. Manje je, kažu, i turista u gradu, pa i u novogodišnjoj noći sumnjaju da će njihove usluge biti potrebne kao prethodnih godina.

Žao je i ugostiteljima i hotelijerima. Ne očekuju promet kakav su navikli tokom praznika, kada je broj turista u gradu na Vrbasu znatno povećan. Željko Popović, predsjednik Sekcije ugostitelja pri ZPK regije Banjaluka, ističe da je u razgovoru sa kolegama koji su članovi ove sekcije, dobio informaciju da je otkazan dio rezervacija za doček Nove godine, kao i dio rezervacija za hostele i hotele.

Banjalučani poručuju – kome je do slavlja, ima pravo da slavi, a ko smatra da treba protestovati, ima pravo da to čini, ali u skladu sa zakonom.

Zbog finansijske i štete nanesene ugledu grada, Gradska uprava najavljuje da će razmisliti o tužbi protiv organizatora skupa Pravda za Davida. Građane i danas pozivaju da ne podliježu međusobnim podjelama. Uz novogodišnje koncerte, banjalučki gradonačelnik otkazao je i tradicionalnu Dječiju novu godinu.