latinica  ћирилица
02/01/2019 |  14:43 | Autor: SRNA

Tramp: Radujem se drugom sastanku sa Kimom

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da se raduje još jednom sastanku sa liderom Sjeverne Koreje Kim DŽong Unom.

On je napisao na "Tviteru" da se raduje sastanku i da je Kim svjestan da Sjeverna Koreja posjeduje veliki ekonomski potencijal.

Komentar Trampa uslijedio je nakon što je sjevernokorejski lider izjavio kako bi Pjongjang mogao da promijeni svoj pristup razgovorima o nuklearnom oružju, ukoliko SAD nastave sa sprovođenjem sankcija Sjevernoj Koreji.

Dvojica lidera našla su se na naslovnim stranama širom svijera nakon samita u Singapuru u junu, gdje su potpisali neodređeno obećanje o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Međutim, napredovanje sprovođenja denuklearizacije zaustavljeno je usljed neslaganja u vezi sa značenjem deklaracije, a sastanci i posjete su otkazivane.

Sjeverna Koreja zahtijeva ublažavanje sankcija i insistiranje SAD na denuklearizaciji naziva "gangsterskim", piše AFP.

Tramp je ranije izjavio kako bi volio da se sa Kimom sastane početkom ove godine.

Kim je u novogodišnjem govoru pozvao na ublažavanje sankcija, uz napomenu da je Pjongjang saopštio da neće vršiti nuklearne testove niti koristiti ili širiti nuklearno oružje, pozivajući Vašington da odgovori "praktično".

Lider Sjeverne Koreje naglasio je da je voljan da se bilo kada sastane sa Trampom, ali je dodao da neće dozvoliti da iko prijeti Pjongjangu.