latinica  ћирилица
03/01/2019 |  16:15 | Autor: SRNA

Potomci junaka Mojkovačke bitke na Božić odaju počast precima

Udruženje građana "Mojkovčani", koje okuplja potomke junaka Mojkovačke bitke, i ove godine će na Božić, 7. januara, odati počast i pokloniti se sjenima heroja na Bojnoj njivi.
Mojkovačka bitka (foto:.znanje.org) -
Mojkovačka bitka (foto:.znanje.org)

U najavi na "Fejsbuk" stranici ovog udruženja navodi se da će učesnici marša, koji će krenuti isped Hrama Hristovog Roždestva u 11.00 časova, odati počast i pokloniti se sjenima herojski stradalih predaka.

"Naučili smo da je istorija učiteljica života i da su oni koji nam podariše svetu slobodu - ikone, u čiju čast ponosno marširamo na bojište. Opjevana i proslavljena, a od naroda zaboravljena, krvlju natopljena Bojna njiva, treba da bude stub okupljanja, nas Mojkovčana, kao i ostalih potomaka palih junaka, iz svih krajeva Crne Gore", navodi se u najavi.

Organizatori pozivaju da se učesnici marša, koji će biti organizovan četvrti put, masovno okupe i pokažu da jedinstvo Srba i Crnogoraca ne jenjava, uprokos neslavnim odlukama zvaničnika.

"Prislužimo svijeće za duše junaka i tamjanom okadimo zemlju stradanja i slave naših predaka. Marširajmo kuda su marširali naši preci, boreći se za slobodu", ističe se u najavi.

Mojkovačka bitka u Prvom svjetskom ratu bila je jedna od svijetlih strana jedinstva Crne Gore i Srbije.

Bitka je vođena od 6. do 8. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i u njoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore uspješno zaustavila austrougarsku ofanzivu, čime je omogućeno povlačenje Vojske Kraljevine Srbije preko dijelova Crne Gore ka Јadranskom moru, a samim tim i njena kasnija evakuacija na Krf.

Vojskom Kraljevine Crne Gore komandovao je serdar Јanko Vukotić. To je ujedno bila i posljednja vojna operacija crnogorske vojske, koja je 1916. godine kapitulirala i kralj Nikola bez znanja naroda napustio zemlju.