latinica  ћирилица
04/01/2019 |  11:28 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Višković za Radio Srpske: Slavili smo i slavićemo Dan Republike

Republika Srpska nastaviće da slavi 9. januar - Dan Republike Srpske i to pod sloganom "Ponosna i vječna", bez obzira na mnogobrojne pritiske. Ovo je u intervju za Radio Republike Srpske, rekao predsjednik Vlade Radovan Višković.

On je istakao da je jedan od pritisaka i politizovanje grupe "Pravda za Davida" i pokušaj državnog udara i napada na njene institucije, uključujući i RTRS.

Očuvanje Republike Srpske u okviru Dejtona jedan je od glavnih ciljeva i nove Vlade, istakao je premijer Radovan Višković. Srpska će, kaže, nastaviti da čuva sve ono što joj pripada uključujući i 9 januar - Dan Republike.

On je istakao da je proteklih godina bilo otvorenih napada i osporavanja Dana Republike, ali da je Srpska uspjela da se odbrani od svih pritisaka i slavi sve ono, na šta ima pravo.

"Slavimo na još veličanstveniji i dostojanstveniji način, a i građani su se uključili u tu proslavu. Mi ne tražimo tuđe, ali želimo da sačuvamo naše, između ostalog i Dan Republike. Okosnica svega je Srpska u okviru Dejtona sa svim nadležnostima koje su tamo propisane", rekao je Višković.

Premijer je komentarisao i događaje oko pokreta "Pravda za Davida", rekavši da se oni uveliko negativno odražavaju na ugled Republike Srpske. Višković je objasnio da odgovore u vezi s tim, šta se dogodilo, treba da daju institucije, odnosno Tužilaštvo, a ne pojedinci.

"Cijeli slučaj je ispolitizovan i nemam dileme da je to projekat sa kojim se upravlja iz nekog centra", istakao je predsjednik Vlade

Osim stranaca koji žele da destabilizuju Republiku i opozicija, ocjenjuje Višković, koristi situaciju da bi prikupila određene političke poene i da bi se, neosnovano, napale i institucije Srpske.

"Policija sve to istražuje. Pojedini ljudi se procesuiraju, a podnose se i prijave Tužilaštvu koje će sve da sagleda", dodaje Višković.

Republika Srpska će i u novoj godini, ali i u ovom mandatu nastaviti da radi na završetku započetih projekata, ali i da radi na realizaciji novih ideja koji će omogućiti dodatni razvoj Srpske i bolji život njenih građana.

"Da što prije raspišemo tendere za izbor izvođača radova za 'Dabar' i 'Buk Bijele', Izgradnjom tih sistema omogućićemo radna mjesta za 150-200 radnika u svakom sistemu", najavio je Višković.

On je dodao da će se raditi i na izgradnji dvije hidrocentrale ba Drini i to "Foča" i "Paunci", ali i završetku auto-puta i spajanju Banjaluke i Beograda.

A da bi se svi projekti realizovali budžet i stanje javnih finansija moraju ostati i jestu stabilni, ističe Višković.

"Budžet je stabilan i biće izmirene sve obaveze", uvjerava premijer.

Govoreći o povećanju prosječne plate na hiljadu maraka premijer je istakao da će Vlada kroz svoje mjere nastojati to i da realizuje, ali i da je to realnije očekivati sljedeće godine nego do kraja 2019. godine.

Cijeli intervju sa predsjednikom Vlade, Radovanom Viškovićem možete poslušati danas od 17 časova i 5 minuta u emisiji "Otvoreno rečeno" Radija Republike Srpske.