latinica  ћирилица
05/01/2019 |  15:21 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Prijedor: Najavljeno otvaranje više od hiljadu radnih mjesta

Tokom ove godine u Prijedoru se očekuju brojne investicije, poput priprema za početak izgradnje prve faze auto-puta Banjaluka - Prijedor - Novi Grad. Najavljeno je i otvaranje pogona slovenačke kompanije "Kolektor", u kojoj bi trebalo da bude zaposleno od 50 do 400 radnika. Očekuje se i dolazak italijanskog tekstilnog giganta "Kalcedonija", u kojem bi trebalo da bude otvoreno više od hiljadu radnih mjesta.

Auto put Banjaluka - Prijedor - Novi Grad biće velika razvojna šansa za Prijedorsku regiju, Republiku Srpsku i Federaciju BiH, kažu u prijedorskoj Gradskoj upravi. Isto misle i Prijedorčani koji ističu da su auto-putevi "kičma" svake regije i da otvaraju velike mogućnosti za putovanja irazvoj ekonomije.

Zapošljavanje i ekonomija biće na prvom mjestu, kažu u Gradskoj upravi. U Prijedor se očekuje dolazak italijanskog tekstilnog giganta "Kalcedonija" u kojem bi trebalo da bude zaposleno više od hiljadu radnika.

" U `Kalcedoniji` su rekli da će najvjerovatnije kupiti halu bivše robne kuće`Tropik` gdje bi započeli obuku, edukaciju radnika i otvoriti liniju jednog novog proizvoda", kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Pri kraju je i izgradnja hale slovenačkog preduzeća "Kolektor", gdje će se, između ostalog, proizvoditi dijelovi za automobilsku industriju i aparate za domaćinstvo. Obećavaju od 50 do 400 radnih mjesta.

"Uprava `Kolektora` na čelu s direktorom Predragom Zorićem planira da prvog marta krenu s proizvodnjom. Do tada bi trebalo da se instaliraju sve mašine", ističe predsjednik Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora Aleksandar Drljača.

Ove godine prijedorski voćari trebalo bi da dobiju Distributivni centar u Omarskoj, sa hladnjačom i linijom za hladno cijeđenje sokova. To je i prilika za plasman voćnih sokova "Kapi s Kozare".

Radivoj Vujković, predsjednik Poljoprivredne zadruge "Kooperativa" iz Prijedora ističe da je u ovom projektu najveći problem skladištenje i plasman voća.

"Skladištenje voća ni do dan danas nismo uspjeli riješiti a ideja je da napravimo distributivni centar.", dodaje Vujković.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumartsva i vodoprivrede Republike Srpske naglasio je da će Vlada i resorno ministarstvo sasvim sigurno podržati takve aktivnosti i dodao da se za dobre projekte novac uvijek može pronaći.

U maju bi trebalo da počne i rekonstruukcija Robne kuće "Patrija" u centru Prijedora i uređenje novog trga, tvrde u Gradskoj upravi. Najavljuju i završetak izgradnje sportske dvorane u naselju Urije i završetak rekonstrukcije škole u Rasavcima.