latinica  ћирилица
07/01/2019 |  08:16 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Božić, najradosniji hrišćanski praznik! (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Božić, dan Rođenja Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. Svima koji slave, Mir Božji, Hristos se rodi!

Tačno u ponoć u banjalučkom hramu Hrista Spasitelja počela je božićna Sveta arhijerejska liturgija, tokom koje je pročitana poslanica patrijarha srpskog Irineja. Obraćajući se vjernicima, episkop banjalučki Јefrem poručio je svima da otvore srce za Bogomladenca Hrista, koji u naše duše, iznad svega, donosi mir.

"To je u ovom vremenu i u svim vremenima, prošlim i budućim, najneophodnije i najpotrebnije cijelom čovječanstvu i svakome od nas pojedinačno" istakao je episkop.

Episkop Јefrem na božićnoj liturgiji (Foto: Srna)

Oni koji nisu prisutvovali ponoćnom bogosluženju, prisustvovali su jutros na Svetoj liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja.

Nakon bogosluženja, pravoslavni vjernici nastaviće praznovanje Božića u porodičnim domovima, jer je današnji praznik simbol porodičnog okupljanja.

Tradicionalno lomljenje božićne česnice za djecu održano je u crkvi Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica. Zlatnik sa motivom Hristovog rođenja bio je u komadu česnice koji je odlomio jedanaestogodišnji Nikša Tadić. U ovom božićnom običaju u organizaciji Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, učestvovalo je mnogo djece.

Lomljenje božićne česnice u crkvi Svete Petke u banjalučkom naselju Starčevica (Foto: RTRS)

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu održana je Božićna liturgija.
Liturgiji, koju je služio patrijarh Irinej, prisustvovali su vjernici i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Božić, koji proslavlja rođenje Isusa Hrista, slavi se tri dana, tokom kojih se vjernici pozdravljaju tradicionalnim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!“.

Liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića održavaju se danas u gotovo svim pravoslavnim hramovima u zemljama regiona i širom svijeta.

U hramovima se čita poslanica arhijereja SPC i patrijarha Irineja, kojom se pravoslavni vernici pozvaju na međusobno razumijevanje, ljubav i praštanje.

Božićna liturgija u Beogradu (Foto: Srna)

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Slavi se i širom Hercegovine. Radost dana Hristovog rođenja prisutna je u svim pravoslavnim hramovima i domovima, od Trebinja do Nevesinja i Mostara.

U Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, na najradosniji hrišćanski praznik, jutrenju i liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika. Prema tradiciji, poslije liturgije i pričešća,  Božić se proslavlja u okviru porodica. Svečano je jutros bilo i u drugima hramovima u Hercegovini.

Vjernici su se, prema tradiciji, najprije sabrali na jutarnjoj litugiji, da podijele radost Hristovog rođenja, a potom su uslijedila porodična sabranja.

Božićna liturgija u Trebinju (Foto: Srna)

Tokom liturgije, vjernicima je pročitana poslanica patrijarha srpskog Irineja, u kojoj je, osim Rođenja Sina Božijeg, kao najznačajnijeg događaja u istoriji, posebno apostrofirana briga za srpki narod na Kosovu i Metohiji.

Svi hramovi u Semberiji bili su puni vjernika koji su željeli da najradosniji hrišćanski praznik obilježe i molitvom. I u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice bilo je mnogo vjernika gdje je svetu aerhijerejsku liturgiju služio episkop zvorničko tuzlanski-Fotije. On je  naglasio da je Bog postao čovjek da bi mi postali Bogovi po blagodati i to je suština ovog praznika.

"Tako treba da živimo svaki dan od Božića do Božića da budemo djeca Božića da praštamo jedni drugima i da volimo jedni druge jer samo tako ćemo ispuniti zakon Hristov", poruka je episkopa zvorničko tuzlanskog Fotija vjernicima.

Episkop Fotije na božićnoj liturgiji (Foto: Srna)

U svim hramovima u većinskim srpskim mjestima u Brčkom služena je sveta arhijerejska liturgija. Hramovi su, i ovog Božića, bili tijesni da prihvate sve vjernike, pa su mnogi, bogoslužbi prisustvovali u crkvenim dvorištima.

Najposjećenije i ovoga puta bile su crkve u Grčici i Srpskoj varoši.

Na kraju bogoslužbe, vjernicu su sa pažnjom, saslušali Poslanicu patrijarha Irineja, u kojoj je, poručeno, između ostalog, da činomo drugima ono, što i mi sami očekujemo.

Nakon liturgije i prišečća, vjernici su otišli svojim kućama u kojima su nastavili obilježavati Božić na tradicionalan način. Uz prigodne riječi položajnika, čestitanja samih ukućana, sjedalo se za bogatu trpezu priupremljenu samo za ovaj dan.

Božićna liturgija u Brčkom (Foto: RTRS )

U crkvi Svete Trojice u centru Prijedora služeno je jutarnje Bogosluženje i sveta liturgija. Već po tradiciji liturgiji su prisustvovali brojni vjernici koji nisu skrivali radost koju sa sobom nosi današnji praznik, ispunjeni ljubavlju, vjerom i nadom. Prijedorčani će baš kako nalažu tradicija i običaji, proslaviti najveći hrišćanski praznih.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić čestitao je svim pravoslavnim vjernicima grada Prijedora najradosniji praznik sa tradicionalnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi.

Proslava Božića - najradosnijeg hrišćanskog praznika počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Gospodu, a zatim pjevajući tropar "Roždestvo tvoje Hriste Bože naš", okreću i lome česnicu - pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna. Božić je porodični praznik na koji se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa "Mir Božiji - Hristos se rodi", uz otpozdrav "Vaistinu se rodi".