latinica  ћирилица
08/01/2019 |  16:29 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Drugi dan Božića - Naša ekipa sa Srbima u Tuzli

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju drugi dan Božića.

Tradicionalno i na ovaj dan episkop zvorničko tuzlanski služi arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, nekadašnjem sjedištu eparhije.

Tako je bilo i danas. Nakon službe, vladika Fotije podsjetio je vjernike na značaj očuvanja tradicije i vrijednost Božića. Nekada je u Tuzli živjelo više od 30 hiljada Srba, a danas samo 425 srpskih porodica.

Pravoslavnim vjernicima u Tuzli radost Božića nije pomutila besparica, težak život i svakodnevna borba za goli opstanak. Okupljaju se oko Sabornog hrama i čuvaju tradiciju.

- Poput majke koja svoje čedo prigrli tako nam dođe radost Božića, Vaskrsa. Imamo crkvu da se okupimo, da se sastanemo, da budemo svi skupa i zajedno, rekla je Mira Pavić Kosanović.

Za Nikolu Gavrića, sveštenika iz Beograda, ovo je poseban dan. Prvi put je na liturgiji u rodnom gradu koji je napustio 90-ih.

- Rođen sam ovdje, ovdje sam išao u osnovnu školu, kršten sam u ovoj crkvi, a i otac mi je ovdje bio sveštenik, istakao je Nikola Gavrić, sveštenik.

Prije pet godina, na području Tuzle, Živinica i Banovića živjelo je oko 3.000 Srba. Danas, 425 porodica uglavnom treće dobi. 

- Sada je ostao mali broj vjernika koje obilazimo tokom praznika. Osvećenje bogojavljenske vodice i oni dolaze na bogosluženja i upražnjavaju svoje vjerske potrebe, rekao je Miloš Trišić, sveštenik , starješina Sabornog hrama Uspenija Presvete Bogorodice.

Јedino mjesto okupljanja Srba je crkva. Vladika Fotije poželio im je blagoslovenu godinu.

- Želimo ovdje da gradimo mostove, govorimo o ljubavi , o miru Božića o blagoslovu , suživotu , razumijevanju, o onim kategorijama života koje idu na dobro, naglasio je Fotije, episkop zvorničko tuzlanski.

Povodom božićnih praznika, vladika Fotije primio je predstavnike grada Tuzla, premijera Tuzlanskog kantona i privrednike.