latinica  ћирилица
08/01/2019 |  18:19 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Otvorena izložba "Freske Kosova i Metohije"

U Galeriji ANURS-a povodom obilježavanja Dana Republike i 800 godina autokefalnosti Srpske ravoslavne crkve otvorena je izložba "Freske Kosova i Metohije". Autor izložbe je Bojan Popović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Reprezentativna izložba realizovana je u saradnji sa Galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu. Riječ je 29 kopija fresaka, velikog formata, koje su radili vrhunski kopisti a koje se nalaze u manastirima Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Dečani i Gračanica.

- Koncepcija izložbe podrazumijeva didaktički, afirmativan, diskurs, uperen na upoznavanje – prezentaciju fresaka Kosova i Metohije. Preko izbora eksponata složenost i raznolikost teme jasno je osvetljena, Kosovo, uz Rašku, je temelj srednjovekovne države i osnov identiteta, rekao je popović.

Izložba je prva od manifestacija u okviru obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC i dio je i projekta Vlade Srpske.

Foto: RTRS

- Unutar tog projekta planirano je niz izložbi ovakvog karatera, naučnih skupova o zaštiti kulturnog nasljeđa Srba i SPS, istakao je Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vere.

Izložba koja će trajati do 8. marta prilika je da se građani Srpske informišu o izuzetnim djelima u kojima je sadržan umjetnički, istorijski i duhovni kontinuitet srpskog naroda.