latinica  ћирилица
09/01/2019 |  17:01 ⇒ 10/01/2019 | 12:07 | Autor: RTRS

Odlikovanja povodom 9. januara - Brnabićevoj Orden na lenti (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom 9. januara, Dana Republike, dodijelila je odlikovanja najzaslužnijim institucijama i pojedincima.

Premijerki Srbije Ani Brnabić uručen je Orden Republike Srpske na lenti.

 Ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu uručen je Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem, za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji, i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Rusije i Srpske.

Premijerka Srbije velike zasluge imala je u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, i nemjerljiv doprinos dala je u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Foto: RTRS

Za svoje zasluge odlikovana je Ordenom Republike Srpske na lenti.

Ovaj Orden, kaže, biće stalni podsjetnik na obaveze i dužnosti koje nosi odnos koji postoji između Srpske i Srbije.

- Saradnja ne samo na riječima već na konkretnim projektima, na izgradnji i obnovi škola, obdaništa, bolnica vodovoda... Na projektima, koji svi do jednog, imaju za cilj drugačiju budućnost za sve naše građane, rekla je Ana Brnabić.

Za zasluge u komandovanju i rukovođenju jedinicama Vojske Republike Srpske u borbi sa neprijateljem i oslobođenje Srpske, general-major Slavko Lisica posthumno je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

Proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga odlikovan je Ordenom časti sa zlatnim zracima. Bodiroga je istakao da će i dalje nastaviti da promoviše Srpsku i pomaže svoj narod, podsjećajući da je njegovo porijeklo iz Hercegovine.

- Zato ovo odlikovanje ima višestruki značaj. Zahvaljujem što ste mi ukazali ovu čast baš na današnji dan i iskoristio bih priliku da svim građanima Srpske čestitam Dan Republike. Živjela Srbija i Republika Srpska, rekao je Bodiroga.

Foto: RTRS

Dječijem horu "Vrapčići" iz Banjaluke dodijeljen je Orden Njegoša drugog reda za izvanredne uspjehe i nagrade ostvarene na dječijim festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i za njegovanje dječjeg horskog pjevanja.

- Djeca su inspiracija, snaga. 25 godina rada sa djecom...Neki dođu, neki odu, neki se zadrže. Mnogi naši članovi su danas uvaženi umjetnici u cijelom svijetu, kaže Branislav Đaković, rukovodilac hora "Vrapčići".

Obraćajući se odlikovanima, predsjednica Željka Cvijanović poručila je da su stabilne institucije garant jake i napredne Republike Srpske.

Ona je zahvalila svima koji su svojim radom i zalaganjem dali nemjerljiv doprinos u jačanju Republike.

- I naravno, uvijek svjesni važnosti svih onih koji su stvorili Republiku Srpsku, njima dugujemo neizmjernu zahvalnost. Želimo pohvaliti napore svih onih koji su nakon toga u miru u prethodnih 27 godina izgrađivali našu Republiku Srpsku, naglasila je Cvijanovićeva.

Odlikovanja su primili i načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Milanko Maksić, pripadnici MUP-a Sifet Okić iz Doboja, Dragan Samardžić iz Trebinja i Njegoš Đekanović iz Banjaluke, kao brojna humanitarna udruženja, kulturno-umjetnička društva, i zaslužni pojedinci.