latinica  ћирилица
09/01/2019 |  18:06 ⇒ 10/01/2019 | 12:06 | Autor: RTRS

Čestitke Srpskoj iz Srbije

Čestitke Republici Srpskoj stižu iz Srbije, a u čestitki predsjednici Željki Cvijanović, predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić poručuje da na dan Svetog Stefana primi iskrene čestitike za Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za njen dalji napredak.

- Uz Vašu nepokolebljivu volju da odgovorite na različite izazove, kao i istrajan rad da građanima Republike Srpske obezbijedite blagostanje, uvijek računajte i na nesebičnu podršku Srbije. Srbija će, u ime naših neraskidivih kulturnih i duhovnih veza, kao iskren prijatelj i pouzdan partner, uvijek biti snažan oslonac Republici Srpskoj, saopštio je predsjednik Srbije.

Za Srbe iz Makedonije, put Republike Srpske je put slobode.

-Put slobode o kojoj su sanjali oni koji su je proglasili prije gotovo trideset godina, kaže predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković.

Iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji naveli su da su nam srpske žrtve u Srebrenici, Bratuncu, Kravici, Sarajevu, Bijeljini, kao zavjet ostavile očuvanje Republike Srpske, dok predsjednik Odbora za Srbe u regionu, Miodrag Linta, kaže da je ključno da se Srbija i Srpska zajednički izbore za vraćanje nadležnosti.

- Mi smo svjedoci stalnih i opasnih nastojanja zapadnih centara moći i većeg dijela bošnjačke elite da se ukine Dan Republike Srpske i da se 9. januar označi kao tobože početak agresije Srbije i srpskog naroda na BiH koji je doveo do genocida u Srebrenici. Ovo je jasna poruka da bošnjačka elita nije odustala od ratne politike Alije Izetbegovića, čiji je cilj ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH, navodi Linta.

Za ministra Nenada Popovića,Srpska je primjer kako se treba štititi Kosovo, a poslanik u Skupštini Srbije, Vladimir Đukanović, kaže da će nam Srbija uvijek biti podrška.

- Јa znam, i duboko sam svjestan, da će na nju da se nastavi pritisci, samim tim i na Srbiju, i znam da joj mnogi žele zlo i da je svim neprijatelima u okruženju mrska. Ali zato je nama draga naša Republika Srpska, dodao je Đukanović.

Glavni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić, rekao je da je Republika Srpska najsrpskiji dio srpskog naroda, čiji je značaj ogroman kao primjer kako se čuvaju interesi srpskog naroda.

- Dan Republike Srpske veoma je važan datum jer je Republika Srpska pokazala sposobnost da živi i pokaže uspravan hod u svijetu koji nije sklon Srbima, ističe Vučelić.

Dan Republike Srpske čestitala je i Demokratska stranka Srbije ,naglasivši značaj daljnjeg i snažnijeg jačanja veza Srbije i Srpske, u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu.