latinica  ћирилица
09/01/2019 |  19:37 ⇒ 10/01/2019 | 12:06 | Autor: RTRS

Ponosna i vječna, Srpska iznad svega

Ponosna i vječna, Srpska mora da bude iznad svega, najvažniji politički i svaki drugi prioritet, jer bez nje nema ni slobode ni budućnosti, poručila je predsjednica Željka Cvijanović, na svečanoj akademiji povodom Dana Republike. Kaže da je Republika Srpska obaveza za sve nas, da ne odustanemo od svojih uvjerenja. Brojni gosti koji su danas došli u Banjaluku dokaz su njenog postojanja, dostojanstva i vječnosti.

Dvije himne i jedinstvena poruka: Ponosna i vječna. Na rođendanu Republike Srpske danas se okupio veliki broj zvanica: visoki politički funkcioneri iz Srpske, Srbije, BiH, ambasadori, predstavnici vjerskih zajednica došli su na svečanu akademiju da uveličaju proslavu 9. janura, Dana Republike. Srpska slavi u miru i slobodi, snažnija nego ranije, svjesnija sebe i važnosti svog očuvanja, odlučna da hrabro korača u budućnost poručuje predsjednica Željka Cvijanović.

"Najviše smo zagledani u budućnost, Republiku Srpsku želimo da gradimo kao moderno, dinamično društvo koje se ubrzano razvija, sa izraženom poslovnom inicijativom, ali i društvenom odgovornošću. Gradimo je kao društvo u kojem stanuju socijalna pravda i pravna država", istakla je Cvijanovićeva.

Proslavom 27. rođendana, Republika Srpska je pokazala svoju, ali i moć svojih institucija, smatra predsjednik Vlade Radovan Višković. Јedino je Srpska, smatra on, garant opstanka Srba na prostorima BiH, zemlje koje, kako kaže, nema bez Republike Srpske.

“Većina politika iz Sarajeva ide u pravcu umanjivanja Republike Srpske. Na današnji dan želim da ih podsjetim – što više osporavaju Republiku Srpsku to prave manju BiH za sve njene građane", rekao je premijer Višković.

Niko više ne može da ospori postojanje Republike Srpske i niko ne može zabraniti da proslavlja svoj rođendan, naglasio je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

"Republika Srpska je republika koja traje punih 27 godina. To je mnogo više nego što su opstajale neke države na ovim prostorima. a znamo da je ovaj prostor opterećen mnogim stvarima, između ostalog i granicama koje su vrlo često mijenjane", naglasio je Čubrilović.

Sonja Karadžić, potpredsjednica NSRS rekla je da je 9. januar dan oko kojeg moramo svi da se složimo čak, istakla je, i ako se politički, kulturološki ili na bilo koji drugi način ne slažemo.

Dvadeset sedmi rođendan Srpske, obilježen je na ponos svih njenih građna koji su u njeno stvaranje uložili ljubav i volju, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Srpska je, kaže, pokazala da može da se razvija, da sve više postaje država bez poruka mržnje.

"Radujem se i ponosan sam na Republiku u kojoj nema ekscesa motivisanih etničkim pripadnostima i radostan sam jer je Republika Srpska izdržala ozbiljan napor da bude uništena prethodnih godina od strane bjelosvjetskih ideologija koje su smatrale da treba da se ukinu države, a ne da se države stvaraju", naglasio je Dodik.

Srbija i Republika Srpska imaju zajednički interes, istakla je premijerka Ana Brnabić. Poručuje da su mostovi koje Srbija gradi prema Srpskoj, mostovi i prema BiH.

"Srbija će poštovati Dejtonski sporazum, kako bi Republika Srpska uživala slobodu. Srbija će poštovati svaku odluku koju koncezusum donesu sva tri naroda BiH, ali ćemo se uvijek najviše brinuti o srpskom narodu, što je i sasvim prirodno. Mostovi koje gradimo prema Srpskoj su mostovi prema BiH. Јačaćemo veze preko kulture, obrazovanja", dodala je ona.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, istakao je da postojanje Republike Srpske garantuje da će Srbi živjeti na ovim prostorima mirno i slobodno, kako treba i kako zaslužuju.

"Republika Srpska Republiku Srpsku doživljava kao svoj spoljnopolitićki prioritet. Svaka naša akcija, svaka naša odluka uvijek je vezana sa tim kako će se ona odnositi na Republiku Srpsku", istakao je Vulin.

Uz goste iz Beograda, na svečanosti povodom Dana Republike u Banjaluci, bili su i gosti iz južne srpske pokrajine. Politički predstavnici Srba na Kosmetu zajedno sa delegacijom Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, položli su vijenac na Spomik 12 beba.

Igor Simić, poslanik Srpske liste u Skupštini samoproglašenog Kosova, naglasio je da Dan Republike Srpske i stvaranje Republike Srpske jeste najveća pobjeda srpskog naroda nakon Drugog svjetskog rata.

Kolone i gosti na ulazu u Administrativni centar Vlade gdje je organizovan svečani prijem, saglasni su mnogi, govori koliko je Republika Srpska cijenjena. Bivši predsjednik Dragan Čavić smatra da i u buduće treba politički braniti Republiku Srpsku, ali je i ekonomski razvijati.

Bivši predsjednik Dragan Čavić smatra da i u buduće treba politički braniti Republiku Srpsku, ali je i ekonomski razvijati.

"Razvoj, obrazovanje i ekonomija su ključni prioriteti koji će nas kao narod učuvati na ovim prostorima", istakao je Čavić. 

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je Dan Republike Srpske praznik uspješnog dijela BiH koji se razvija u svim oblastima - u ekonomiji, kulturi, obrazovanju.

"Drago mi je da Rusija ima prijateljske odnose sa Republikom Srpskom i uvjeren sam da ti odnosi imaju najbolju budućnost", rekao je Ivancov novinarima nakon prijema u Administratuvnom centru Vlade Republike Srpske povodom proslave Dana Republike.

Svečanom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovao je i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vekio.

Koliko je Republika Srpska ponosna i vječna, ali koliko i seže u prošlost, pokazano je u dramskom dijelu svečane akademije.