latinica  ћирилица
10/01/2019 |  13:45 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Film "Јužni potez" Milana Petkovića nagrađen na BaNeFF festivalu (FOTO)

Film Milana Petkovića "Јužni potez" u produkciji Radio-televizije Republike Srpske dobio je Specijalnu nagradu festivala za hrabrost svjedočenja na 7. Festivalu novog balkanskog filma "BaNeFF", koji se održava u Stokholmu.
Film Јužni potez - Foto: RTRS
Film Јužni potezFoto: RTRS

Na ovogodišnjem festivalu gosti su bili reditelji Olga Lazebnik iz Ukrajine, Aleksandar Vujović iz Crne Gore, Aleksandar Reljić i Miloš Škundrić iz Srbije, te Milan Petković iz Bosne i Hercegovine.

"Јužni potez" nagrađen na festivalu u Švedskoj

Filmovi su prikazivani u Švedskom institutu, u ABF Stokholm i Zita bioskopu.

Kao posebna projekcija, filmovi će biti prikazani i u Udrženju "Solna" domaćoj publici.

Žiri u sastavu Mikael Rutkaj Hulin, reditelj, Hokan Pieniovski, reditelj, i Olgica Lindkvist, publicista, prilikom dodjele nagrada izrazili su svoju potpunu opčinjenost filmovima, koje svake godine imaju priliku da vide na BaNeFF festivalu, jer kako kažu, takvi filmovi se ne mogu vidjeti u Švedskoj.

Osnivač i direktorka ovog festivala glumica Јelena Mila, nije krila svoju radost činjenicom da on dobija sve značajnije i veoma vidljivo mjesto među švedskim i nordijskim filmskim festivalima i publikom.

Na projekciji filma reditelja Milana Petkovića prisustvovao je i ambasador Republike Srbije Dragan Momčilović, kao i ugledne javne ličnosti Švedske, porijeklom s ovih prostora.

Film "Јužni potez", kao i sve specijane nagrade ovog festivala dodijeljene su filmovima, koji u najboljem duhu podržavaju osnovne smjernice festivala, a to je hrabrost da se filmskim zapisom dokumentuju manje poznate ili "zabranjene" priče.