latinica  ћирилица
10/01/2019 |  14:23 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Stevandić: Proslava zakonita, osuda sarajevske antisrpske histerije

Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je danas u Banjaluci da je Dan Republike - 9. januar proslavljen potpuno zakonito, te je najoštrije osudio jučerašnju neviđenu medijsko-političku antisrpsku histeriju i "otrovne strijele" iz Sarajeva i FBiH.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je pozvao i međunarodne predstavnike da se prema srpskom narodu odnose sa poštovanjem.

On je napomenuo da je, nakon ranije odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporena proslava 9. januara, izmijenjen Zakon o praznicima i Danu Republike.

"Kao takvog izmijenjenog niko ga nije doveo u pitanje. Dakle, jučerašnji Dan Republike je proslavljen prema zakonu", rekao je Stevandić u Banjaluci na konferenciji za novinare o aktuelnoj političkoj situaciji u Srpskoj i BiH.

On je naglasio da je nepoznavanje te činjenice velika sramota političara i novinara iz FBiH.

"Razumijem one koji su srbofobni, ostrašćeni i imaju negativan odnos prema Srpskoj, ali teško mi je da razumijem ljude koji bi trebalo da budu informisani poput /predsjednika žena Evropske narodne partije/ Doris Pak, koja je kao demohrišćanka napala lidera HDZ-a BiH koji je prisustvovao proslavi Dana Republike, uvažavajući zakon i volju srpskog naroda", rekao je Stevandić.

On je podsjetio da 9. januara 1992. godine nije ubijen nijedan bošnjački svat, kao što je ubijen srpski /Nikola Gardović/ 1. marta iste godine u Sarajevu, kada se slavi takozvani dan nezavisnosti BiH.

"Mi se i pored toga, ipak, nismo bavili osporavanjem bilo kome da slavi svoje datume", objasnio je Stevandić.

On je naveo da su juče svi iz Banjaluke poslali poruke mira, uvažavanja i tolerancije, te da rječnik koji su koristili sarajevski medijsko-politički krugovi koketira sa šovinizmom i nipodaštavanjem srpskog naroda u BiH, koji je političkom voljom, demokratskim principima, pravno, legitimno i odlučno pokazao da ima snage i pameti da brani i slavi svoje praznike.

On je rekao da podržava stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa NATO-om i pismom američkog državnog sekretara Majka Pompea da Srpska uvažava poziciju i snagu SAD, ali da se, kada je riječ o pristupanju vojnim savezima, pridržava odluke Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

"Mi smo neutralni dok parlament Srpske ne donese drugačiju odluku", poručio je Stevandić.

Kada je riječ o današnjoj posjeti izvjestioca Evropskog parlamenta Kristijana dan Prede BiH, Stevandić je rekao da on nije uvažio ranije izvještaje i relevantne dokumente koje su mu srpski politički predstavnici dostavili na njegov zahtjev.

"Zato, neka se ne iznenadi kada danas ne bude imao priliku da razgovara sa bilo kojim srpskim predstavnikom, počev od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Mi tražimo uvažavanje i da se ono o čemu sa nama razgovara predstavi kao naš stav, a ne da se zanemari", rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.