X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/01/2019 |  14:28 | Izvor: SRNA

Košarac: Napadi na Čovića odraz frustracija Bošnjaka

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da napadi Bošnjaka na predsjednika HDZ-a Dragana Čovića zbog prisustvova obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske pokazuje da su svjesni toga da su ostali sami, zarobljeni u nekakvu BiH koja odgovara samo njima.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

"Ne vidim nikakav problem u tome što je Čović došao u Banjaluku na obilježavanje i nije prvi put da na taj način pokazuje da poštuje Republiku Srpsku i njene institucije, kao i opredjeljenje srpskog naroda, a to je Republika Srpska kao trajna kategorija i kao trajna demokratska država", rekao je Košarac povodom reagovanja bošnjačkih političara na proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske.

On je novinarima u Istočnom Sarajevu istakao da je vidljivo da dva od tri konstitutivna naroda u BiH nisu zadovoljna stanjem u ovoj zemlji.

"Predstavnici dva konstitutivna naroda legalno izražavaju svoj stav da nisu zadovoljni stanjem u BiH. Ovakva BiH je potpuno neodrživa i vidljivo je da se želi ignorisati Republika Srpska i, u partnerstvu sa visokim predstavnikom, ignorisati njen ustav", dodao je Košarac.

Umjesto da se Bošnjaci upitaju šta to forsiraju, kakvu zemlju i kakve odnose u ovoj zemlji kad imaju nezadovoljne predstavnike srpskog i hrvatskog naroda, oni i dalje, istakao je on, problematizuju legalno ponašanje Čovića koji je došao na proslavu Dana Republike Srpske.

Košarac je istakao da novinar BHRT-a Svjetlana Topalić, koja je na svom "Tviter" nalogu čestitala Dan Republike Srpske, nije jedina koja je napadnuta i da takva atmosfera provejava u zajedničkim institucijama gdje se vrši pritisak na one koji građanima ligitimno čestitaju Dan Republike.

"Vrši se pritisak tako da oni ne mogu da izraze svoju volju - to je BiH. Mi u takvoj BiH ne želimo da živimo i da je takvu razvijamo. Nemamo ništa protiv da Hrvati i Bošnjaci obilježavaju značajne datume iz svoje istorije, one koji ne vrijeđaju naše interese, ali ovakavo postupanje je neprimjereno", ocijenio je Košarac.

Napominjući da BiH nema zakon o praznicima i da nema univerzalnog pristupa u BiH, on je poručio da ne mogu institucije BiH nametati nikome šta će proslaviti i na koji će način slaviti značajne datume iz svoje istorije.

Košarac je kao frustraciju ocijenio i reagovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića koji je osudio prisustvo ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vekija na Svečanoj akademiji održanoj u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

"Vidljivo je da neke članice EU podržavaju demokratski kapacitet Republike Srpske, njena politička prava. Zašto to frustrira Zvizdića? Zato što on i njegovi politički mentori žele od BiH da naprave zemlju u kojoj će se samo Bošnjaci pitati o tome kako bi eventualno trebalo da se ponašaju Srbi i Hrvati. Takve BiH neće biti", stav je predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a.

On je naglasio da je snažno opredjeljenje srpskog naroda jaka Srpska, institucionalno organizovana u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom Srpske.

"Naše trajno opredjeljenje je da je razvijamo, da pokazujemo atribute demokratske države i nemamo tu vrstu problema. Ovakve frustracije samo ojačavaju našu volju da budemo bazično orijentisani prema interesima Republike Srpske, ne da nekoga iritiramo, već naprotiv - svi koji žele da poštuju Srpsku uvijek su dobro došli na proslavu Dana Republike", poručio je Košarac.