latinica  ћирилица
10/01/2019 |  15:31 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Natalitet na području Bijeljine i dalje opada

Prema podacima matične službe natalitet na području Bijeljine i dalje opada. Prošle godine rođeno je 995 beba, dok je istovremeno umrlo 1.138 lica.

Natalitet je na području Bijeljine u opadanju već godinama, a problem je naročito izražen u seoskim sredinama gdje je i u školama sve manje učenika.

"Kad sam ja išao u školu, bilo nas je 45 u učionici, a sada toliko djece nema u pet učionica", rekao je Miladin Јugović  iz sela Čengić.

Broj novorođenčadi u Bijeljini u prošloj godini manji je za 161 u odnosu na godinu ranije.

"Rođeno je ukupno 995 beba. Mogu da kažem da je ovaj broj novorođenih beba u odnosu na 2017. godinu manji, kada smo imali nešto više od 1.100 beba", navela je šef matične službe Grada Bijeljina Dragan Ljubojević.

Smanjuje se i broj porođaja u bolnici "Sveti Vračevi". Prošle godine obavljen je 991 porođaj, stotinak manje nego dvije godine ranije. Sve je više parova suočeno sa problemom neplodnosti, pa je među porodiljama i nemali broj onih koje su do potomstva došle vještačkom oplodnjom.

"Dosta parova se odlučuje da se uradi vantjelesna oplodnja. Bilo koji vid vantjelesne oplodnje, nešto se radi u Banjaluci i to se može ići preko Fonda", istakao je šef porođajnog odjeljenja Opšte bolnice "Sveti vračevi" Ljubiša Kusturić.

u novoj godini prinova stiže u porodicu Vasilić, nakon dugogodišnjeg čekanja i čak devet procedura vještačke oplodnje.

"Na kraju trud se isplati, bolje rečeno, stalno iznova pokušavati. Ne odustajati u svakom slučaju", kaže Mira Vasilić.

U toku prošle godine u Bijeljini je upisano i 270 beba rođenih u inostranstvu, gdje im privremeno rade roditelji, a koje su u domaće matične knjige prepisane radi ostvarivanja prava na putne isprave.