latinica  ћирилица
11/01/2019 |  12:07 ⇒ 15:08 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva i Dodik na božićnom prijemu u kasarni "Kozara" (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovali su božićnom prijemu u kasarni "Kozara" u Banjaluci, koji je organizovala Komanda Šeste pješadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

Obraćajući se na prijemu, Milorad Dodik je rekao da pozicija srpskog naroda u Oružanim snagama mora biti bolja.

"Da li Oružane snage pripadaju srpskom narodu, da li narod tako osjeća? Mnogo je pitanja. Važno je da pokušamo da izgradimo partnerstvo i očuvamo mir. Sloboda i sigurnost srpskog naroda mora da bude cilj", naveo je Dodik.

Poručio je da će se 9. januar i dalje slaviti kao Dan državnosti Republike Srpske.

"Mi smo za mir i poštovanje. Na Dan Republike nije bilo nijedne riječi mržnje, mržnja je išla ka nama, a ne od nas. Boriću se za vašu poziciju, od pet najbitnijih funkcija u Oružanim snagama nema nijednog Srbina", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ima osjećaj da su srpski pripadnici Oružanih snaga BiH ponekad prepušteni sami sebi, ali da će biti nastavljeno obilježavanje svega što je u tradiciji Vojske Republike Srpske.

"Oni kao vojnici, naravno, moraju da rade u skladu sa pravilima službe, a mi koji smo izabrani od naroda moramo da učinimo sve da srpska komponenta u Oružanim snagama bude još vidljivija, prisutna i na mjestima koja pripadaju srpskom narodu", poručio je Dodik.

On je zahvalio srpskim pripadnicima Oružanih snaga BiH što, uprkos teškim pritiscima, nisu izgubili predznak i obilježja koje nose sa sobom.

Predsjednica Srpske  rekla je da su prioritet mirna i stabilna Srpska, solidarnost, zajedništvo i razumijevanje.poručila je da je osnovni zadatak mir i stabilnost Srpske.

"Želimo da se očuvaju institucije Srpske, da ih niko ne napada ili urušava. Ponosna sam što je na dostojanstven način proslavljen Dan Republike", navela je Cvijanovićeva.

Istakla je da je zadovoljna što ljudi koji su srpska komponenta u Oružanim snagama baštine vrijednosti i tradiciju Vojske Republike Srpske, koja je na ovaj prostor donijela slobodu i Republiku učinila sigurnim ognjištem.

Bivši zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Boris Јerinić kaže da se radost Božića želi podijeliti sa svima jer je to praznik ljubavi i mira.

"Velika čast i zadovoljstvo je što obilježavamo Božić sa pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH. Hvala vam za dosadašnju saradnju", rekao je Јerinić.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za resurse Oružanih snaga BiH Gojko Knežević zahvalio je najvišim predstavnicima BiH i Srpske za podršku i što su se odazvali obilježavanju pravoslavnog Božića.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije blagoslovio je božićnu trpezu i čestitao Božić pripadnicima Oružanih snaga BiH, uz pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi!".

 

Prijemu u kasarni "Kozara" prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Boris Јerinić, koji je domaćin.

Među zvanicama bili su i predstavnici MUP-a i drugih institucija Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, zajedničkih institucija BiH, kao i mirovnih snaga i diplomatskog kora u BiH, te ličnosti iz javnog života Republike Srpske i BiH.

Prethodno je Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije u vojnoj kapeli Svetih mučenika jasenovačkih služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Liturgijom je počeo božićni prijem koji organizuju komanda Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH sa komandama i jedinicama u kasarni "Kozara" u Banjaluci.