latinica  ћирилица
11/01/2019 |  15:28 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Godišnjica stradanja boraca Novogradske brigade

U Novom Gradu je obilježena 26. godišnjica stradanja 56 boraca Četvrtog bataljona Novogradske brigade Vojske Republike Srpske i troje civila.

Ubijeni su u napadu pripadnika tzv. Armije BiH, na Suvoj Međi u Banjanima.

Јedini zadatak Novogradske brigade bio je odbrana granica Republike Srpske i njenih građana. Međutim, našli su se na meti jedinica Petog korpusa takozvane Armije BiH.

U napadu muslimanskih snaga Milutin Umićević, izgubio je sina.

- To se ne može zaboraviti. Mi smo 38 dana hodali dok smo ih našli, kaže Milutin.

Na današnji dan 1993. godine za samo četiri sata mučki je ubijeno 56 vojnika Novogradske brigade. Neprijateljske snage nisu poštedjele ni civile – troje ih je ubijeno.

- Јedinice Petog korpusa, tačnije 505. bužimska brigada mučki je napala Novogradsku brigadu koja ee samo čuvala položaj i štitila srpski narod, pojašnjava Marinko Gačić, predsjednik Boračke organizacije Novog Grada.

- Težimo da se njihova žrtva nikad ne zaboravi, jer istorijska dešavanja se ponavljaju ukoliko nema istorijskog pamćenja, naglasui je Mirosav Drljača, načelnik opštine Novi Grad. 

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu služen je parastos, a vijenci su položeni na spomenike stradalim, u selima Poljavnice i Čađavica.