X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/01/2019 |  08:42 ⇒ 12:37 | Izvor: TANЈUG

Mas: U slučaju propasti Sporazuma važno spriječiti trku u naoružanju

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas je, govoreći o mogućnosti raspoređivanja američkih raketa u Evropi u slučaju propasti Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), naveo da se "bezbjednost Evrope neće poboljšati ako još nuklearnih raketa srednjeg dometa bude raspoređeno" na njenoj teritoriji.
Hajko Mas   (Foto:bilder.bild.de) -
Hajko Mas (Foto:bilder.bild.de)

"Јa to smatram pogrešnim odgovorom", rekao je Hajko Mas za Špigl onlajn, prenosi Tas.

Dodaje da su "šanse za opstanak Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, nažalost slabe", ali da će Njemačka "pokušati da učini sve što je moguće kako bi INF opstao".

"Sada je potrebno ubejditi rusku stranu da razjasni optužbe (koju su joj SAD uputile o kršenju Sporazuma) i da potvrdi posvećenost sporazumu", naveo je ministar spoljnih poslova Nemačke i dodao da je "Rusija saopštila da je spremna za razgovore".

Navodi se da je šef njemačke diplomatije naglasio da je u slučaju propasti Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa važno spriječiti trku u naoružanju.

"Mi želimo da zadržimo Sporazum, a da u isto vrijeme iskoristimo naše mjesto u Savetu bezbjednosti UN za pokretanje inicijative za stvaranje nove međunarodne arhitekture kontrole naoružanja. Vreme Hladnog rata je prošlo. Ne možemo da odgovaramo na aktuelna bezbjednosna pitanja doktrinom zastrašivanja iz prethodnog vijeka", poručio je Mas.