X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/01/2019 |  18:02 | Izvor: SRNA

Krstičević: Država da odgovori na krivičnu prijavu iz Srbije

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević izjavio je da na krivičnu prijavu koja je podignuta protiv njega u Srbiji za ubistva srpskih civili na području Јajca 1995. godine treba da odgovori država Hrvatska.
Damir Krstičević  (Foto:novilist.hr) -
Damir Krstičević (Foto:novilist.hr)

On kaže da je "mnogima trn u oku, jer jača pobjedničku Hrvatsku vojsku".

"Očigledno nekome odgovara sa vremena na vrijeme aktivira tako nešto s ciljem da destabilizuje mene i hrvatsku Vladu", rekao je Krstičević novinarima u Splitu.

Povodom podnošenja krivične prijave u Srbiji protiv njega i njegovih saboraca iz 4. gardijske brigade za ubistvo 81 srpskog civila kod Јajca, Krstičević tvrdi da je njegov ratni put "potpuno čist" i da je srećan kako je komandovao brigadom.

Krstičević tvrdi da 4. gardijska brigada nije bila na području Јajca 12. i 13. septembra 1995. godine, kada je, kako se navodi u krivičnoj prijavi, počinjen ratni zločin nad srpskim civilima.

"Što se tiče mog ratnog puta, on je potpuno čist, na njega sam ponosan, a što se tiče puta 4. gardijske brigade, on je put ponosa, časti, junaštva. Crvene beretke su u Domovinskom ratu napravile sve što su trebale napraviti", rekao je Krstičević.

Beogradski advokat Dušan Bratić podnio je Tužilaštvu Srbije za ratne zločine krivičnu prijavu protiv Krstičevića i više lica zbog sumnje da su 12. i 13. septembra 1995. godine u mjestu Bravnice kod Јajca ubili 81 srpskog civila, od čega osmoro djece.

Krstičević je bio komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je učestvovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica koja se kretala putem Donji Vakuf-Јajce. Njemu i njegovim saučesnicima na teret su stavljeni ratni zločini protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.