latinica  ћирилица
12/01/2019 |  19:51 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Da bi ostvario penziju falsifikovao ljekarsku dokumentaciju

"Stop prevarama do penzije" dugogodišnja je akcija Fonda PIO Republike Srpske, a uštede nakon zaustavljanja falsifikatora ljekarske dokumentacije iznose 35 miliona maraka.

Mnogi od njih su i krivično gonjeni, a primjer lica iz jedne hercegovačke opštine govori dokle ljudi mogu otići da bi ostvarili invalidsku penziju ili povećali postojeću.

Primjer iz jedne hercegovačke opštine je, kažu u Fondu PIO, za rubriku ''vjerovali ili ne'', s obzirom na postupak lica sa inicijalima S.R.

- Priložio je medicinsku dokumentaciju koju je on lično pisao štampanim ili pisanim ćiriličnim pismom i ovjerio falsifikovanim pečatom zdravstvene ustanove, odnosno ljekara, rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS.

Njegov spis ovjeren je i u opštinskoj administraciji, tako da je imao dva pečata, ali ga je odalo ćirilično pismo kojim je ispisao latinske nazive medicinske terapije.

- Napisao je da je koristio određenu terapiju, naziv terapije, da se ne osjeća dobro itd. A onda faksimil ljekara kao da je bio na pregledu, dodao je Milić.

Nadležne službe Fonda podnijele su krivičnu prijavu, a to lice na sudu je proglašeno krivim za falsifikovanje i osuđeno na dva mjeseca zatvora, odnosno godinu dana uslovno.

Borbu protiv lica koje prevarama žele doći do penzije, Fond PIO vodi već osam godina. Preko 35 miliona KM ostalo je u budžetu, a na stotine falsifikatora ostalo je bez prava na penziju.

Mnogi od njih završili su na sudu. Penzioneri pozdravljaju takve akcije Fonda PIO.

U Fondu PIO Republike Srpske veliku zahvalnost duguju zdravstvenim institucijama u Srbiji koje im pomažu na otkrivanju falsifikatora.

Јedan od primjera takve saradnje odnosi se na slučaj kada su tri lica iz Bileće ostala bez penzije, jer su pokušali iste podatke o liječenju na VMA, samo sa promjenom imena i prezimena i matičnog broja , podmetnuti kao dokaz za ostvarivanje penzijskog prava.