latinica  ћирилица
14/01/2019 |  07:50 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Vjernici širom Srpske proslavili pravoslavnu Novu godinu (FOTO)

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć su dočekali Novu godinu. U hramovima Srpske pravoslavne crkve u ponoć su služeni molebani, dok su proslave uglavnom bile u ugostiteljskim objektima ali i na trgovima uz vatromet. Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti.

Doček Pravoslavne nove godine u Banjaluci organizovan je u porti Hrama Hrista Spasitelja. 

Foto: RTRS

Nastupili su etno-grupa "Trag", hor Gradskog pozorišta "Јazavac" i Gradski tamburaški orkestar.

Foto: RTRS

Veliki broj građana okupio se sinoć ispred Hrama kako bi uz zanimljiv kulturno - umjetnički program i moleban tačno u ponoć dočekao pravoslavnu Novu godinu. Građani su u novogodišnjem programu uživali, ističući da je obilježavanje ove Nove godine veoma važno za sve pravoslavne vjernike.

Veliki broj Trebinjaca i gostiju dočekali su pravoslavnu Novu godinu na platou ispod platana uz muziku uživo.

Građani su ispunili centralne gradske ulice, a zabava na otvorenom trajala je do kasno u noć.

Brojni turisti, prije svega iz Srbije odlučili su da pravoslavnu Novu godinu proslave upravo u Trebinju, kao i gosti iz drugih opština istočne Hercegovine u kojima nije bilo organizovanog dočeka na otvorenom.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak i potpredsjenik Skupštine Bojan Šapurić čestitali su Novu godinu svim građanima koji slave po julijanskom kalendaru, poželjevši im dobro zdravlje i napredak.

Foto: SRNA

Doček na otvorenom organizovali su Gradska uprava i Turistička organizacija.

Slavilo se i u restoranima i hotelima na području grada, gosti su mogli da uživaju u bogatom programu i muzici uživo, dok su se stariji sugrađani opredijelili za doček u kućnom ambijentu.

Pod platanima je sinoć završena i turističko-gastronomska manifestacija "Vikend dani" u okviru koje su u šest promotivno-izložbenih kućica Trebinjcima i gostima ponuđeni domaća vina i rakije, sokovi, zanatsko pivo, roštilj, različite poslastice, džemovi i slatko.

U Bijeljini nije bilo organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine na gradskom trgu, pa je izostala praznična euforija u centru grada. Slavilo se, međutim, u ugostiteljskim objektima, u kojima je ulaz bio slobodan. Protekli praznici ispraznili su novčanike, pa je veliki broj građana ponoć dočekao u kućnoj atmosferi.

Čuvamo tradiciju, jer bez nje nema budućnosti, poruka je svih pravoslavaca koji su s rodbinom i prijateljima sa svih strana svijeta, dočekali ponoć u dobrom raspoloženju, s nadom da će im u staroj godini ostati svi problemi, a nova donijeti samo dobro.

Brčaci su, pravoslavnu Novu godinu dočekali organizovano, slavljem u centru grada, na platou Bulevara Mira, uz nastup Mire Škorić i novogodišnji vatromet.

Pravoslavnu novu 2019. godinu Zvorničani su dočekali skromnije nego ranijih godina, uz želju da im nova godina podari mir, blagostanje i bolji život. Organizovanog dočeka na gradskom trgu nije bilo, ali jeste u brojnim kafićima i restoranima.

Pravoslavnu novu godinu Dobojlije su dočekale na gradskom trgu. Veselo je bilo i u opštinama dobojske regije.

Pravoslavnu novu godinu građani Doboja dočekali su na gradskom trgu uz vatromet, Radeta Lackovića i lokalne muzičare. Slavljenička atmosfera potrajala je do 1 čas iza ponoći.

Oko tri stotine mještana sa gostima iz susjednih sela, Bratunca i Srebrenice dočekali su pravoslavnu Novu godinu uz pjesmu, kolo, kuvano vino i vatromet na školskom igralištu u Kravici kod Bratunca.

Organizatori ovog novogodišnjeg dočeka na otvorenom bili su Savjet mjesne zajednice i Crkveni odbor Hrama Svetih apostola Petra i Pavla iz Kravice.

Po tradiciji najveći broj pravoslavnih stanovnika bratunačke i srebreničke opštine Novu godinu PO julijanskom kalendaru dočekalo je u porodičnom ambijentu uz bogatu trpezu. Mladi su se do jutarnjih časova veselili i zabavljali u brojnim bratunačkim i tri srebrenička kafića. Iako nije bilo posebnih sadržaja veselje i pjesma iz kafića odjekivali su do zore.

Organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine na trgovima u ove dvije varošice ni ove godine nije bilo.

Šamčani su i pravoslavnu Novu godinu dočekali na gradskom trgu uz kuvano vino, muziku uživo i veliki vatromet.

Većina Šamčana slavila je u kafićima, a oko ponoći su se pridružili okupljenima na trgu i zajedno uz pjesmu i kolo dočekali pravoslavnu Novu godinu. Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević čestitao je Novu godinu svim stanovnicima opštine.

"Želimo vam uspješnu Novu 2019. godinu, da ovaj praznik provedete u dobrom zdravlju i raspoloženju sa svojim najbližim i neka vam predstojeća godina donese napredak, ličnu i porodičnu sreću", rekao je on.

Foto: SRNA

Doček pravoslavne Nove godine organizovali su Centar za kulturu i opština Šamac.

Pravoslavnu Novu godinu brojni stanovnici Novog Grada i susjednih opština dočekali su na trgu uz muzički program, kuvano vino i vatromet. Načelnik opštine Miroslav Drljača čestitao je Novu godinu sa željom da 2019. bude uspješnija od prethodne.

"Doček pravoslavne Nove godine u Novom Gradu ima tradiciju i svake godine okupi naše građane i goste iz susjednih opština", rekao je on. Početak julijanske Nove godine označila su i zvona Hrama Svetih apostola Petra i Pavla gdje je služen moleban za uspješan početak godine.

Brojni građani Istočnog Novog Sarajeva dočekali su pravoslavnu Novu godinu na otvorenom, uz grupu "Legende".

Na temperaturi koja je bila sedam stepeni ispod nule, posjetiocima je tradicionalno služeno kuvano vino, a u prvim minutima poslije ponoći, upriličen je vatromet. Ivan Milinković, pjevač "Legendi", rekao je da se raduje svakom dolasku na prostore Republike Srpske.

On je prisutnima poželio da sačuvaju zdravlje i ljubav, uz poruku da će ih sreća pronaći. Doček Nove godine po julijanskom kalendaru dio je manifestacije "Zima u Istočnom Novom Sarajevu".

Na Trgu kralja Petra u Foči Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je uz muziku sa razglasa, kuvano vino i čaj, a u ponoć je nebo obasjao veliki vatromet.

Mada Crkva obilježava Crkvenu novu godinu 14. septembra po novom, odnosno 1. septembra po starom kalendaru, kada se služe molebani za blagosloveno novo ljeto, ta molitva služena je i sinoć povodom Nove godine po julijanskom kalendaru.

Moleban je služen u ponoć u Hramu Svetog Save.