latinica  ћирилица
14/01/2019 |  17:31 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Trebinje: Počela druga Zimska škola fizike

U trebinjskoj Gimnaziji "Јovan Dučić" počela je druga Zimska škola fizike, koja je ove godine okupila učenike iz cijele Republike Srpske. Organizatori škole fizike su Društvo fizičara istočne Hercegovine, Republički pedagoški zavod i grad Trebinje. Predavanja i vježbe izvodiće se u trebinjskoj gimnaziji i Fakultetu za proizvodnju i menadžment.

Zahvaljujući dobrim prošlogodišnjim rezulatatima, kapacitet Zimske škole fizike u Trebinju je proširen, pa će tako učenicima svih razreda srednjih škola istočnohercegovačkih opština, društvo na dodatnim predavanjima praviti i srednjoškolci iz drugih krajeva Republike Srpske.

Anketirani učenici, učesnici Zimske škole fizike istakli su da nakon pohađanja ove škole očekuju još bolje rezultate na takmičenjima, te da ih ovaj predmet zanima kako bi generelno upoznali svijet na način na koji žele.

I tematski i organizaciono, saglasni su predavači i učesnici, Zimska škola fizike dostigla je viši nivo. Njen značaj ove godine, prepoznao je i grad Trebinje.

"Od teorije do prakse, sve ćemo preći, a posebnu pažnju skrećemo na praktičnu nastavu, odnosno laboratorijske vježbe, koje mnoge škole ne praktikuju, mi smo nabavili opremu, a njih nije ni lako izvoditi", kaže Dobroslav Slijepčević, član Društva fizičara istočne Hercegovine.

"Nadamo se da će ova djeca rješavati konkretne zadatke, ali ne samo to, nego razvijati kritičko mišljenje, kako bi konkretno donosili zaključke, u svom okruženju, okolini, društvu...Zato će grad Trebinje uvijek podržavati ovakve projekte i u budućnosti", rekao je Dobroslav Banjak, predsjednik Skupštine Grada Trebinja.

Polaznici škole će i ove godine imati priliku da sagledaju probleme klasične i savremene fizike iz nekih drugih uglova, nauče ponešto o astronomiji, utvrde znanja problemskim zadacima, ali i da se upoznaju sa osnovima ekperimentalnog metoda u fizici kroz brojne laboratorijske vježbe.