latinica  ћирилица
14/01/2019 |  17:48 ⇒ 17:53 | Autor: SRNA

Apostolakis novi ministar odbrane Grčke

Premijer Grčke Aleksis Cipras imenovao je šefa Generalštaba Vojske admirala Evangelosa Apostolakisa za novog grčkog ministra odbrane, javili su mediji u toj zemlji.
Evangelos Apostolakis (Foto: greekreporter.com) -
Evangelos Apostolakis (Foto: greekreporter.com)

Cipras je juče pozvao na glasanje o povjerenju Vladi u parlamentu, zbog ostavke grčkog ministra odbrane Panosa Kamenosa, lidera stranke koja je napustila vladajuću koaliciju u znak protesta zbog sporazuma sa Makedonijom o promjeni naziva države.

Ostavka Kamenosa povećava mogućnost organizovanja prijevremenih izbora, a predsjednik parlamenta je rekao da bi rasprava o ovm pitanju mogla da započne sutra, dok bi samo glasanje moglo da bude održano u srijedu naveče, 16. januara.

Apostolakis je danas potvrdio da je prihvatio novu poziciju ministra odbrane, a pred sastanak sa Ciprasom istakao je da "trenutna situacija zahtijeva kompromis i jedinstvo", javio je AFP.

Kamenos je predsjednik Nezavisne partije Grčke, koja ima sedam poslanika u parlamentu u koja se ošptro protivi sporazumu kojim bi se okončao spor sa Makedonijom o nazivu bivše jugoslovenske republike.

Makedonski poslanici izglasali su u petak, 11. januara, promjenu naziva države u Republika Sjeverna Makedonija, ali će sporazum stupiti na snagu tek nakon što ga podrži parlament Grčke.