latinica  ћирилица
14/01/2019 |  18:57 ⇒ 15/01/2019 | 08:47 | Autor: RTRS

Kako su praznike dočekali i obilježili Srbi u Čapljini?

Iako malobrojna, srpska zajednica u Čapljini jasno pokazuje svoje postojanje i tradiciju na ovim prostorima. Sve praznike obilježili su kako običaji nalažu. Kruna je bio Božićni koncert, koji organizuju drugu godinu zaredom.

Nebojša Domazet iz Tasovčića vratio se sa porodicom u selo Tasovčići prije skoro 19 godina.

Njegova sedmočlana porodica, kaže, živi bez problema. Nebojša ima i posao, a bave se i poljoprivredom, tako da ni problema sa egzistencijom nemaju. Vole da se okupljaju i čuvaju tradiciju.

"Ovaj Božićni koncert posebno nam mnogo znači. Skupimo se na jednom mjestu, ovo malo ovdje što nas ima. Malo nas je, ali nas ima. Na ovaj način pokazujemo da smo tu", kaže Nebojša Domazet, predsjednik Crkvene opštine Čapljina.

Aleksa Dragičević vratio se u svoje Prebilovce kod Čapljine prije tri godine.

Uspio je da obezbijedi posao i zadovoljan je, kaže, svojom odlukom.

Posebno je, ističe, važno, da malobrojna srpska zajednica, uspijeva da ispoštuje sve ono što su kroz vijekove njegovali njihovi preci. Koncert povodom božićnih praznika ima posebnu ulogu u njihovim životima.

"Veoma je značajno, to je znak da smo tu, da smo vijekovima bili u Čapljini, a i danas nas, hvala Bogu ima ovdje", naglašava Dragićević.

Devedesetih godina na području opštine Čapljina živjelo je oko 3.500 Srba. Danas ih u oko 140 domova ima tek oko 250.

Raduje činjenica da je u dvije osnovne škole 22 djece iz srpske zajednice i da ih ima još desetak koji još nisu krenuli u školu.

"Trudimo se na sve moguće načine i kroz organizaciju koncerata i drugih aktivnosti da pokušamo da vratimo duh pravoslavlja u ovom gradu, i da koliko je to moguće, oživimo ovu našu zajednicu", priča Marko Gojačić, paroh čapljinski.

Ratni vihor raselio je Srbe iz Čapljine svuda po svijetu. Oni koji su se vratili nastoje da sačuvaju srpski identitet na ovom prostoru koji je kroz istoriju donio ogromna stradanja.

Čuvanje tradicije i običaja jedan je od načina da se pokaže da su Srbi ovdje uvijek imali i imaju svoje mjesto.