latinica  ћирилица
14/01/2019 |  21:49 | Autor: B92

Vučić o kaznenoj politici

Pedsjednik Srbije Aleksanadar Vučić izjavio je da će mnoge stvari da se promijene poslije uvođenja novih mjera u kaznenoj politici države.
Aleksandar Vučić - Foto: AFP
Aleksandar VučićFoto: AFP

- 2001, 2002. godine su nama bile najgore godine po broju ubistava. U 2017. smo imali 72 ubistva, nešto je lošija 2018. sa 96, ali to je razlika od 2001. godine. Kriminalci su tada bili opasniji, ali tada je trebalo i bilo je bitno da se satanizuje Milošević. Zato moramo da budemo hrabri i da se borimo protiv kriminala, a tako i protiv korupcije. Čime ćemo da se borimo ako ne strožim kaznama, ali kada neće da vidite dokaze, onda vam ne vrijedi ništa - rekao je Vučić za TV Pink.

On je objasnio i zašto je došlo do odluke da se uvede doživotna kazna zatvora u Srbiji i osvrnuo se i na Igora Јurića, koji je pokrenuo tu inicijativu.

- Zašto smo uveli doživotnu kaznu? Kad može Njemačka, možemo i mi. Šta da kažete čovjeku koji je izgubio dijete? Čovjek se borio sve vrijeme i izgurao je to. Nije ga zanimalo šta će ko da misli. Životi naše djece su najvažniji. Nije bilo lako doći od ovog, jer se svima zamjerate. Danas su svi skočilli na njega zašto to podržava. On se bori da djeca budu zaštićena, a ne za to ko će biti na vlasti. Vidite da jedan dio političke elite nije bilo briga za djecu, nego da napadnu mene. Neka se Igor bavi zaštitom djece, i ja želim da ga ohrabrim - rekao je Vučić.