latinica  ћирилица
16/01/2019 |  16:01 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Zvornik: Smanjen broj nezaposlenih

U Zvorniku je smanjen broj nezaposlenih. Na posao trenutno čeka 7.500 ljudi, 500 manje u odnosu na godinu ranije. Glavni razlog je Projekat sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, koji je sprovela Gradska uprava i zahvaljujući kojem je zaposleno 220 lica.

Kroz projekat zapošljavanja i samozapošljavanja zaposleno je 159 lica sa srednjom, pet sa višom i 45 sa visokom stručnom spremom. Priliku da radi dobio je i Ivo Gajić, koji obavlja posao arhivatora u Gradskoj upravi.

Gajić je istakao da mu ova prilika mnogo znači, jer je u današnje vrijeme teško doći do zaposlenja, i, kako je rekao, mnogo je zahvalan na tome.

Prema utvrđenim kriterijumima, zapošljavanje, zavisno od stručne spreme, traje od šest mjeseci do godinu dana.

"Grad Zvornik posljednjih godina bazira se na projektu podsticaja zapošljavanja. Svake godine izdvajamo značajnija novčana sredstva jer smo uočili da ima efekata, da veliki broj ljudi koji prođe kroz ove projekte kod poslodavaca na kraju i ostane i dalje da radi", rekao je Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvornika.

Zahvaljujući projektu smanjena je nezaposlenost, ali se struktura deficitarnih zanimanja nije značajnije mijenjala na zvorničkom tržištu rada.

"Imamo potrebe za radnicima tekstilne i obućarske struke, to je u ovom trenutku na prvom mjestu, dok u prehrani imamo potrebe za kuvarima i vozačima. To su ona zanimanja koja su itekako potrebna na zapadnom tržištu", navodi Goran Petrović, šef Biroa za zapošljavanje Zvornik.

Pravo na sufinansiranje u oblasti samozapošljavanja iskoristilo je 11 lica, koja su otvorila preduzetničke radnje i započela vlastiti posao.