latinica  ћирилица
16/01/2019 |  18:08 | Autor: RTS

EU podržala zaštitne mjere na uvoz čelika

Evropska komisija saopštila je da su članice EU podržale njen plan o uvođenju kvota na uvoz čelika iz trećih zemalja, ali nije precizirala na koji način bi ove mjere mogle da se odraze i na Srbiju. Komisija će narednih dana dovršiti proceduru odlučivanja kako bi zaštitne mjere stupile na snagu 4. februara.
"Željezara" Zenica (Foto: faktor.ba) -
"Željezara" Zenica (Foto: faktor.ba)

Tada će biti definitivno poznato da li će se i kako ove mjere odraziti na uvoz čelika iz Srbije u EU, rečeno je u Briselu.

Cilj ovih mjera je zaštita evropskih proizvođača čelika, nakon što su proizvođači širom sveijta preusmjerili trgovinu na evropsko tržište, kao rezultat ranijih jednostranih mjera SAD koje su ograničile uvoz čelika na američko tržište, saopštila je Evropska komisija.

Zemlje članice su zapravo podržale mjere koje je Evropska komisija već privremeno uvela u julu 2018. godine.

- Ove zaštitne mjere odnose se na definisanu listu proizvoda, bez obzira na njihovo porijeklo, a za cilj imaju balansiranje interesa evropskih proizvođača i korisnika čelika - izjavio je portparol Evropske komisije za Tanjug.

Srbija je bila izuzeta iz privremenih zaštitnih mjera, a u Komisiji napominju da su "u potpunosti upoznati za zabrinutošću srpskih vlasti", kada je nastavak ovog procesa u pitanju.

Iako u Briselu ostavljaju mogućnost promjene izvjesnih detalja u toku finalizacije procesa, naglašava se da će se konačne zaštitne mjere, u vidu tarifa na uvoz čelika od 25 procenata, odnositi samo na slučaj prekoračenja "tradicionalnog nivoa trgovine".

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Beograd ima političke garancije da Srbija neće biti negativno pogođena kvotama, jer to stoji i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Istakla je da nije zabrinuta za Smederevsku željezaru zbog najavljenih mjera.

Mjere će biti na snazi do jula 2021. godine, a u slučaju "izmijenjenih okolnosti" mogu biti ponovo razmotrene i preinačene.