latinica  ћирилица
17/01/2019 |  09:42 | Autor: SRNA

Trećina sporazuma iz oblasti inovacije i digitalizacije

Za vrijeme posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji biće potpisan 21 sporazum i memorandum o razumijevanju, od čega će čak trećina biti iz oblasti inovacija i digitalizacije.
Vučić i Putin (Foto: https://rs.sputniknews.com) -
Vučić i Putin (Foto: https://rs.sputniknews.com)

Posebno su zanimljivi sporazumi prema kojima će Srbija i Rusija ubuduće sarađivati na korištenju nuklearne energije, ali i u oblasti istraživanja i korištenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe, koji će biti potpisani između Vlade Srbije i "Roskosmosa".

Planirano je i potpisivanje zajedničke izjave o izgradnji regionalnog Centra za nuklearne tehnologije na teritoriji Srbije, prenose beogradski mediji.

Ministar za tehnološki razvoj i inovacije Srbije Nenad Popović rekao je ranije da se nuklearna energija u mirnodopske svrhe zapravo koristi u medicini protiv kancerogenih oboljenja, ali i u poljoprivredi, nauci, tehnologiji, istraživanju.

"Najvažnije je da će naše inovacione kompanije koje se bave digitalizacijom industrije i startap kompanije moći da sarađuju, da rade i učestvuju na konkursima i u Rusiji i u Srbiji, te zajednički da nastupaju i na trećim tržištima po celom svetu", rekao je Popović.

Predviđeno je i potpisivanje ugovora vrijednog 230 miliona evra, za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji željezničke infrastrukture Srbije i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji. Ovaj sporazum potpisuju "Železnice Srbije" i Ruske željeznice RŽD "Internacional".

U Palati Srbija biće potpisan i memorandumi o socijalnom osiguranju, te o strateškoj saradnji u oblasti obrazovanja, kao i o saradnji u renoviranju, sa povećanjem kapaciteta hidroelektrane "Đerdap dva" između kompanija "Silovije mašini" i "Elektroprivrede Srbije", te memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Biće potpisano nekoliko sporazuma iz oblasti energetike, većinom iz gasne privrede, a jedan od njih je investiciono rješenje za modernizaciju gasnog skladišta "Banatski dvor", dok srpska strana očekuje i zajednički rad na razmatranju mogućnosti izgradnje gasnih elektrana u Srbiji, kao i neke dodatne mogućnosti alternativne gasifikacije putem tečnog naftnog gasa i korišćenja gasa za potrebe transporta.

Taksativno navedeno, među 21 sporazumom su Plan konsultacija između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva inostranih poslova Rusije za 2019/2020. godinu, Memorandum o razumijevanju o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, Sporazum o saradnji u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe na osnovu isprobanih i inovacionih tehnologija.

Biće potpisana zajednička izjava o saradnji u realizaciji projekta izgradnje regionalnog Centra za nuklearne tehnologije na teritoriji Srbije, Memorandum o razumijevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, Memorandum o razumijevanju o razvoju saradnje u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe, Memorandum o razumevanju u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja između Vlade Srbije i Fonda "Skolkovo".

Predstavnci dvije zemlje potpisaće i Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru elektroenergetike, Administrativni sporazum između Ministarstva za rad Vlade Srbije i Ministarstva rada i socijalne zaštite Ruske Federacije za primjenu Sporazuma između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti.

U Palati Srbije biće potpisani i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu Rusije o saradnji u oblasti socijalne zaštite, Zajednička izjava između vlada o osnivanju i uslovima djelatnosti kulturno-informativnih centara, Sporazum o saradnji između PAO "Silovije mašini" i "Eelektroprivrede Srbije" o rekonstrukciji hidroelektrane "Đerdap dva".

Biće potisan Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji željezničke infrastrukture Srbije i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog Centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, Memorandum o namjerama za redovno održavanje javne željezničke infrastrukture.

Biće potpisano Investiciono rješenje za modernizaciju gasnog skladišta "Banatski dvor", Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekata kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije u Srbiji, Memorandum o saradnji u oblasti gasne privrede u pogledu realizacije zajedničkih projekata u oblasti razvoja proizvodno-distributivne infrastrukture cjevovodnog i tečnog prirodnog gasa.

Predstavnici dvije zemlje će potpisati Memorandum o saradnji između Univerziteta u Novom Sadu i Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas "Gubkin", Memorandum o saradnji između Univerziteta u Beogradu i Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa - Univerzitet MGIMO, Memorandum o saradnji između Univerziteta u Beogradu i Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta - Gorni Univerzitet.

Biće potpisan i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva odbrane Srbije i Kamaza, a planirano je da na marginama posjete Putina budu potpisani još deset memoradnuma i protokola sa ruskim kompanijama koje dolaze u Beograd.