latinica  ћирилица
17/01/2019 |  12:49 | Autor: SRNA

Srbija: Potpisani sporazumi o željeznici i inovacijama

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović prisustvovala je u Beogradu potpisivanju ugovora između preduzeća "Infrastrukture železnice Srbije" i ruskih željeznica "RŽD internešnel" o novim projektima na Željeznici Srbije, vrijednih 230 miliona evra.
Potpisan ugovor (Foto:Tanjug/kabinet potpredsjednice Vlade) -
Potpisan ugovor (Foto:Tanjug/kabinet potpredsjednice Vlade)

"Krećemo u nove projekte - izgradnju novog dispečerskog centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u celoj Srbiji, uključujući i brzu prugu Beograd-Budimpešta. Takođe, krećemo u izradu projekata za rekonstrukciju preostalih 210 kilometar barske pruge, koja će početi 2020. godine", izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je napomenula da će tokom posjete predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji biti potpisan 21 dokument, među kojima je ugovor za projekte na željeznici jedini komercijalni ugovor, prenijeli su beogradski mediji.

"Sada krećemo u nove projekte, jer nam je cilj da Srbija ima potpuno modernu železnicu koja je povezuje sa regionom i Evropom", rekla je Mihajlovićeva.

Direktor preduzeća "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Јevtić izjavio je da je ovo veliki dan za srpsku željeznicu, zahvaljujući odličnoj saradnji sa Vladom Srbije i ruskim željeznicama.

"Nastavljamo izuzetno plodonosnu saradnju sa kompanijom RŽD. Očekuje nas, između ostalog, modernizacija barske pruge u koju nije ulagano od kada je izgrađena", rekao je Јevtić.

Generalni direktor kompanije "RŽD internešnel" Sergej Pavlov izjavio je da je današnje potpisivanje ugovora logičan nastavak uspješne saradnje srpske i ruske željeznice, na dobrobit građana i prevoznika u Srbiji.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i generalni direktor ruske državne kompanije "Ros seti" Pavel Livinski potpisali su danas u Vladi Srbije Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike.

Livinski je potpisivanje Memoranduma nazvao istorijskim događajem za njegovu kompaniju, jer, kako je rekao, označava razvoj sinhronizovanog rada i zajedničkog razvoja.

Memorandumom su definisani ključni pravci saradnje u oblasti razvoja inovacija u elektroenergetskom kompleksu Srbije i Rusije. Dva partnera planiraju da zajednički razvijaju elektroenergetske komplekse Srbije i Rusije na bazi inovacionih tehnologija, kao i da zajednički donesu nova tehnološka rješenja na tržišta trećih zemalja.

Konkretno, strane namjeravaju da zajednički razvijaju inovativne proizvode koristeći digitalne tehnologije, da sarađuju u dizajniranju i modernizaciji elektroenergetskih sistema, uvode "inteligentne" sisteme upravljanja distribucijskom mrežom koristeći "smart siti" tehnologiju, zajednički da sprovode tehnička istraživanja i dijele iskustva u radu sistema za mjerenje električne energije.

Kako je rečeno, i ruska kompanija želi aktivno da radi na digitalnoj transformaciji energetike.

Potpisivanju memoranduma u Vladi Srbije prisustvovao je i specijalni predstavnik predsjednika Ruske Federacije za međunarodnu saradnju iz oblasti elektroenergetike Sergej Šmatko.

Biće potpisan i sporazum o saradnji u renoviranju sa povećanjem kapaciteta hidroelektrane "Đerdap 2" između kompanija "Silovije mašini" i "Elektroprivrede Srbije", kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov i ministar ekonomije Srbije Goran Knežević potpisaće memorandum o međusobnom razumijevanju u vezi sa lokalizacijom industrijskih proizvoda na teritoriji Srbije uz učešće ruskih kompanija.

Ministri rada dvije zemlje Maksim Topilin i Zoran Đorđević potpisaće administrativni sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmjeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumijevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.