latinica  ћирилица
17/01/2019 |  16:11 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Putin: Rusiji bitna stabilnost Balkana; Vučić: Putin iskren prijatelj Srbije (VIDEO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću Orden Aleksandra Nevskog.
Putin i Vučić (foto: twitter.com/ineveus) -
Putin i Vučić (foto: twitter.com/ineveus)

Nakon dodjele ordena, održana je konferencija za medije predsjednika Srbije i Rusije.

Ruski predsjednik je rekao da je Rusija, kao i Srbija, zaintresovana za stabilnu i bezbjednu situaciju na Balkanu.

- Zalažemo se za postizanje obostrano prihvatljivog rješenja za kosovsko pitanje, na osnovu Rezolucije 1244 - rekao je Putin.

On je istakao da formiranje vojske samoproglašenog Kosova predstavlja kršenje međunarodnog prava i da ovakve odluke mogu da dovedu do destabilizacije na Balkanu.

- Nema Zajednice srpskih opština. Gdje su srpski policajci i graničari koje predviđa Rezolucija 1244. Mora se više poštovati međunarodno pravo da bi se došlo do pravednog rješenja - rekao je ruski predsjednik.

Građanima koji se se okupili u velikom broju na ulicama Beograda poručio je: "Kad smo zajedno, nas očekuje pobjeda".

Govoreći o projektima, Putin je izrazio spremnost za realizaciju projekta Turskog toka koji bi išao i kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku.

- Sve će zavisiti od toga da li su evropske zemlje spremne da brane svoje suverene nacionalne interese. Mi radimo sa Srbijom u razvoju tranzitne infrastrukture. Te investicije će iznositi milijardu i 400 miliona dolara - rekao je on.

Vučić je rekao da mu je izuzetna čast što je imao priliku da ugosti Putina kao dokazanog i iskrenog prijatelja Srbije.

On je istakao da je Srbija uvijek spremna za razgovore i kompromise, ali da ne pristaje na poniženja.

- Nikome nećemo dozvoliti da ponizi Srbiju - naglasio je Vučić i izrazio zahvalnost Rusiji na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo napretkom srpsko-ruske saradnje u svim oblastima.

- Danas smo u dvije faze potpisali veliki broj sporazuma iz gotovo svih sfera života dvije zemlje. Naši ekonomski odnosi su sve bolji. Dugo smo razgovarali danas o svim poslovima koji su pred nama - rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija u energetici gotovo potpuno zavisi od Rusije.

- Postigli smo sporazuma o povećanju kapaciteta skladišta gasa. To znači dodatnu industrijalizaciju naše zemlje. Takođe smo razgovarali o infrastrukturnom zajedničkom djelovanju, posebno o željeznicama, jer smatramo da će one biti ključni vid transporta u budućnosti - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da će Rusija donirati pet miliona evra za Hram Svetog Save na Vračaru.

Putin odlikovao Vučića: Srbija neće zaboraviti šta je Rusija uradila

Putin je izrazio zadovoljstvo što uručuje predsjedniku Srbije Orden Rusije. On je podsjetio da se Aleksandar Nevski posebno poštuje u Rusiji i da su ovo odlikovanje ranije ponijeli i istaknuti Srbi kao što je Miloš Obrenović i premijer Nikola Pašić.

- Na početni spisak nosilaca ordena Aleksandra Nevskog sada će biti zasluženo upisano i vaše ime. U mnogome zahvaljujući vama, rusko-srpska saradnja se ravija u svim pravcima. Visoko cijenimo vaš principijelni stav - rekao je Putin.

Vučić je zahvalio na dodijeljenom Ordenu, podsjetivši na prijateljske odnose dvije zemlje.

- Ovo priznanje za nas znači da smo sačuvali Srbiju kao slobodnu i nezavisnu državu - poručio je srpski predsjednik, tokom obraćanja na ruskom jeziku. 

On je istakao da Srbi nikada neće zaboraviti šta je Putin uradio 2015. kada je Rusija stavila veto na britansku rezoluciju po kojoj bi Srbi bili proglašeni za genocidni narod.