latinica  ћирилица
17/01/2019 |  16:21 ⇒ 18/01/2019 | 08:59 | Autor: RTRS

Cvijanović i Dodik: Širiti saradnju Rusije i Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je počastvovana što je danas u Beogradu i da je Rusija važan partner Srpske.

Ona je istakla da Rusiju i Republiku Srpsku veže i prijateljstvo i političko razumijevanje, naglasivši da je Rusija na ekonomskom i spoljnotrgovinskom planu, osim što je veliki ulagač u Srpskoj, važan spoljnotrgovinski partner.

- Imamo mnogo zajedničkih projekata. Važno je zadržati dobar nivo razumijevanja i širiti saradnju - istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je navela da ima mnogo započetih projekata u saradnji sa Rusijom i u sektoru obrazovanja, naglasivši da se kao prostor za dodatnu saradnju otvara i oblast zdravstva i medicine, što je prilika koju Republika Srpska namjerava da iskoristi.

- Razumijemo da je Republika Srpska malo tržište i mala ekonomija, ali uvijek je važno da za velike poduhvate imate velike partnere - rekla je ona.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo zbog predstojećeg sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Podsjetio je na dobre odnose i saradnju Rusije i Republike Srpske, istakavši da Srpska želi da ojača saradnju sa Ruskom Federacijom u oblasti obrazovanja.

- Veoma važno je reći da sam ja ovdje kao srpski član Predsjedništav BiH, ali moj primarni interes je Republika Srpska. Smatram svojom obavezom i dužnošću da primarno afirmišem interese Srpske - naglasio je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio da se u okviru posjete predsjednika Putina nađe prostor i vrijeme i za razgovor predsjednice Srpske i njega sa Putinom.