latinica  ћирилица
18/01/2019 |  18:48 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Ratna prošlost banjalučkog muftije Nusreta Abdibegovića

Uoči novogodišnjih praznika Sabor Islamske zajednice je za banjalučkog muftiju imenovao Nusreta Abdibegovića, bivšeg travničkog muftiju. Prije nekoliko godina mediji su pisali o njegovoh ratnoj prošlosti, dovodeći ga u vezi sa odredom El mudžahedin.

Rat ga je "zatekao" u medžlisu travničkom, na poziciji imama. Godinu kasnije sarajevska ulema imenuje ga za travničkog muftiju. No prije toga, Abdibegović je dočekivao u Travniku ratnike džihada iz azijskih zemalja, među njima i sirijca Mahmuda Abu Abdel Aziza - Barbarosu ili Riđobradog, koji je u sastavu 3. Korpusa takozvane Armije BiH i osnovao odred "El mudžahedin". Bio je Abdibegović Barbarosin "vjerni pratilac". Po potrebi i prevodilac.

Njegovom rukom pisani i potpisani šematski prikazi Odreda i u posjedu su naše medijske kuće.

Na onom datiranom 20. novembra 1995. godine, tokom tajne akcije "Vranduk" koju su armijski obavještajci sprovodili zbog brojnih "incidenata" mudžahedina, travnički muftija ispisao je hijerarhijski odnos unutar Odreda, sa svim imenima komandanata, njihovih zamjenika, "osoba za vezu", novinara. No u Generalštabu su imali novi "zahtjev".

"Avdibegoviću, ovo si solidno uradio, ali nisam mislio ovako! Dođi na dogovor! Ne zaboravi da general nema vremena da dešifruje naše rukopise!", dio je citata u dokumentu.

I zaista osam dana kasnije, uslijedio je, "pregledniji" grafikon! Isti je stigao čak i do britanske obavještajne službe MI 6.

"Znao" je tada travnički, a sada banjalučki muftija i ko su i odakle su "donatori" Odreda koji su u BiH slali novac, a iz BiH "pošiljke".

Njihovi kontakt telefoni locirani opet, dijelom, na britanskom tlu. Pod brojem šest – ime i Osame bin Ladena.

Upravo je britanski magazin Sandej tajms još u avgustu 1992. godine pisao o prvom mudžahedinu u BiH, Barbarosi.

Pisao je i kasnije o Odredu! DŽevad Galijašević, među rijetkima je, koji upozorava da novi banjalučki muftija ima i iskustvo "tajnog agenta".

"Abdibegović je bio saradnik Vojno-obavještajne službe Alije Izetbegovića ali je bio i prvi britanski saradnik", naglašava DŽevad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

Svi ovi dokumenti, pohranjeni su i u Haškom tribunalu. Tamo je ime muftije Abdibegovića, često spominjano, tokom suđenja Rasimu Deliću.

Spominjano je i u Sudu BiH u predmetu protiv jedinog osuđenog pripadnika Odreda Abduladhima Maktoufa.

Među Hrvatima ostao je zapamćen kao neuspio inicijator da od franjevačkog samostana u Gučoj Gori napravi islamski centar. Ipak sarajevske uleme i imami koji su ga u tajnosti u Banjaluku "poslali", tvrde kako je muftija Abdibegović uvijek insistirao na suživotu i očuvanju "bosanske tolerancije".

"Moramo Vam priznati da nam je Vaše pitanje o njegovom angažmanu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu tendenciozno, te stoga javnost podsjećamo da je muftija Abdibegović čitav rat proveo na poziciji muftije i da nije bio ni u kakvim vojnim formacijama niti s njima povezan", odgovorili su iz Islamske zajednice u BiH.

Tendencioznim "prevodom" ulema sa novinarskog pojma rat na sarajevsku mantru "agresija", nećemo se baviti.

Muslimanski suživot i bosansku toleranciju, nebošnjaci Travnika i cijele Srednje Bosne, krvavo su iskusili.

Za to brojni dokazi postoje. Baš kao i ovi, za ratnu "nepovezanost" muftije Abdibegovića sa vojnim formacijama.

"Ambiciozni" muftija travničku hroniku ispisivao je i poslije rata. Za njegovog mirnodopskog vakta Travnik je postao jedno od najjačih vehabijskih uporišta u BiH.

Poveo je akciju saobraćajnog prevaspitavanja grada i građana. Zagovarao s minbera uvođenje šerijata u ovozemaljske zakone i vlastitim elaboratima "pravdao" pravo Bošnjaka da mogu da imaju i četiri žene.

"Dolazak Abdibegovića u Banjaluku nije dobra vijest, sa njim dolaze i obavještajne igre, sa njim dolazi i radikalni islamizam. Dakle i upravo tu ne treba pokazivati tzv. političku korektnost. O tome se mora govoriti. Ovo jeste bezjbednosni problem, ovo nije puko vjersko pitanje niti pitanje slobode i religije", smatra Galijašević.

No čim je javnost pokazala interes za "muftijine šejtanluke", zasjedao je Rijaset Islamske zajednice.

Očekivano, hvalospjevima je sarajevska ulema, obasula Abdibegovića – opisujući ga kao vrsnog teologa i uspješnog travničkog muftiju.

Ni riječi o mudžahedinima i vehabijama! Јer ko su uopšte oni kada je Rijaset pouzdano utvrdio da ih nema u BiH! I da ih nije ni bilo!