latinica  ћирилица
19/01/2019 |  09:07 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Zurof poručio Zagrebu: Zaustavite fašizam i negiranje Јasenovca

Direktor centra "Simon Vizental" u Јerusalimu Efraim Zurof rekao je da se fašizam i neofašizam u Hrvatskoj mogu zaustaviti jedino ako se rukovodstvo te države nedvosmisleno suprotstavi ovim fenomenima i negiranju "Јasenovca".
Efraim Zurof - Foto: TANЈUG
Efraim ZurofFoto: TANЈUG

On je za Večernje novosti istakao da hrvatske vlasti treba da donesu zakon o zabrani ustaških simbola, slogana i knjiga koje negiraju zločin u Јasenovcu.

Povodom knjige "Razotkrivena jasenovačka laž" autora Јosipa Pečarića i Stjepana Razuma, koja predstavlja najnoviji pokušaj negacije genocida u "Јasenovcu", Zurof kaže da zločini ne smiju ostati zaboravljeni i nekažnjeni.

- Čvrsto vjerujem da u zemljama u kojima je lokalno stanovništvo aktivno učestvovalo u masovnim ubistvima, svi nacistički i ustaški simboli moraju biti zabranjeni, a negiranje genocida mora biti zabranjeno i kažnjivo zakonom - rekao je Zurof.

On ističe da Hrvatska treba da omogući da se kroz obrazovni sistem nauči precizna istorijska priča o Drugom svjetskom ratu, s posebnim naglaskom na genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima u Hrvatskoj, kao i na Holokaust.